Gastouder worden

Gastouder worden | De vraag naar gastouders blijft groeien, daarom zijn wij altijd op zoek naar geschikte gastouders die vanuit hun eigen huis gastouderopvang kunnen bieden én gastouders die bij de vraagouders aan huis willen komen.Werk je graag met kinderen en ben je in het bezit van relevante diploma’s? Dan is gastouder worden misschien wel bij uitstek geschikt voor jou. Een gastouder verzorgt kleinschalige opvang in huiselijke sfeer voor de leeftijdsklasse van 0 tot 13 jaar. Een verantwoordelijk beroep dus, waarmee je veel positieve invloed kunt uitoefenen op de ontwikkeling van het kind.

Hoe word je gastouder?

Niet iedereen kan echter zomaar een carrière als gastouder beginnen. Je dient aan de geldende wet- en regelgeving te voldoen en over de benodigde diploma’s te beschikken. Veel van de gastouders bij Gastouderbureau Snoesje hebben een pedagogische MBO/HBO opleiding afgerond. Daarnaast bezitten zij diverse aanvullende certificaten, waaronder een Verklaring Omtrent het Gedrag en een kinder EHBO-certificaat.

Een relevante opleiding is echter niet in alle gevallen voldoende. Als gastouderbureau streven wij naar de hoogst mogelijke kwaliteit van kinderopvang en daarom stellen wij diverse additionele eisen aan aspirerende gastouders. Wanneer je zelf een opvanglocatie wilt beginnen, controleren wij bijvoorbeeld of er zowel binnen als buiten voldoende (speel)ruimte aanwezig is voor de kinderen.

Ook een rookvrije omgeving en de aanwezigheid van rookmelders zijn voor ons belangrijke criteria. Wanneer je gastouder wilt worden bij Gastouderbureau Snoesje, is het tot slot noodzakelijk om de Nederlandse taal goed te beheersen en op de hoogte te zijn van ons pedagogisch beleidsplan. Op deze manier kunnen wij ouders de kwaliteit van onze gastouderopvang garanderen.

Wat verdien je als gastouder?

Gastouder worden is niet het geheim om snel rijk te worden, maar bij een voldoende aantal kinderen is het goed mogelijk om een prima salaris te verdienen. Onze gastouders bepalen zelf hun gewenste uurtarief, maar doorgaans adviseren wij een uurprijs van rond de 5 euro per kind. Hoe beter jouw kwalificaties en de opvanglocatie, hoe hoger dit tarief kan uitvallen.

Wat uiteindelijk je inkomsten zijn, hangt onder meer af van de belastingtechnische constructie waar je voor kiest. In sommige gevallen kom je als gastouder in aanmerking voor het ondernemerschap, inclusief alle fiscale voordelen die dit met zich meebrengt. Daarnaast bieden wij als gastouderbureau onze gastouders de keuze uit diverse aantrekkelijke financiële regelingen.

Zelfstandig ondernemer worden

Als gastouder kun je er voor kiezen om zelfstandig ondernemer te worden. Wij kunnen je hierbij volledig begeleiden. Onze bemiddelingsmedewerksters zijn expert in het begeleiden van gastouders en helpen je graag op weg. Als zelfstandig ondernemer kun je gebruik maken van de financiële voordelen die er zijn voor ondernemers. Dit is belangrijk omdat je natuurlijk ook kosten maakt om je opvang te realiseren.

Wanneer je ervoor kiest om een eigen thuisopvang te starten, werk je zelfstandig, maar kun je wel een beroep doen op je gastouder collega’s. Onze gastouders adviseren en stimuleren elkaar en hebben hiertoe regelmatig onderling contact.

Gastouder aan huis worden

Heeft het meer je voorkeur om de opvang te verzorgen bij de ouders aan huis? Ook dat is een mogelijkheid naast de mogelijkheid om jouw eigen kinderopvanglocatie te starten. Wanneer je gastouder aan huis wilt worden, verzorg je de gastouderopvang in de woning van de ouders. Dit type opvang heeft als voordelen dat de kinderen zich direct thuis voelen, een vertrouwd ritme hebben en dat de ouders de kinderen niet meer naar de opvang hoeven te brengen.

Nog een aantal gastouder carrière voordelen op een rij:

Hieronder nog een aantal voordelen wanneer je een carrière als gastouder wilt beginnen:

 • Een eigen gastouder onderneming beginnen, betekent dat je aan huis kunt werken
 • Het gastouderschap is uitstekend met de zorg voor eventuele eigen kinderen te combineren
 • Een gastouder beschikt doorgaans over flexibele werktijden en bepaalt zelf de dagen en tijden dat de opvang plaatsvindt
 • Gastouderopvang via ons bureau biedt je de mogelijkheid om op een flexibele manier extra inkomsten te genereren tot zelfs een volledig inkomen te verwerven
 • Middels aangeboden trainingen blijf je jezelf binnen het vakgebied ontwikkelen
 • Contact met andere gastouders. Indirect heb je dus wel collega’s

Nog niet de juiste opleiding?

Het STAP-Budget biedt iedereen een kans om zich te ontwikkelen en een opleiding te volgen. De overheid maakt het nu makkelijker om een vergoeding te krijgen voor je opleiding. Het budget van €1000 kan gebruikt worden voor verschillende opleidingen en is ook zeer geschikt om je op te laten leiden tot gastouder. Wil jij graag gebruik maken van het STAP-Budget maar wil je graag begeleid worden door ons in het proces? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en mee te kijken bij opdrachten. Daarnaast kunnen we je verzorgen van een stageplek of meeloopdag. Wij geven je écht persoonlijke aandacht en begeleiden je in het gehele proces.

Interesse?

Het gastouderschap invullen kan dus op verschillende manieren. Een ding is zeker: er is tegenwoordig nog altijd een grote behoefte aan enthousiaste en gekwalificeerde gastouders. Wil je ook gastouder worden? Je kan je bij ons gastouderbureau inschrijven op onze website of contact opnemen voor meer informatie. Heb je vragen? Bekijk de veel gestelde vragen voor een antwoord op je vraag.

Veelgestelde vragen

Kan ik het STAP-Budget gebruiken om de juiste opleiding te behalen?

Dat kan zeker. Het STAP-Budget biedt iedereen een kans om zich te ontwikkelen en een opleiding te volgen. Het budget van €1000 kan gebruikt worden voor verschillende opleidingen en is ook zeer geschikt om je op te laten leiden tot gastouder. Wil jij graag gebruik maken van het STAP-Budget maar wil je graag begeleid worden door ons in het proces? Neem dan gerust contact met ons op, wij vertellen je alles wat je moet weten over het STAP-Budget.

Wat heb ik nog meer nodig als ik gastouder wil worden?

Als je gastouder wilt worden dien je aan bepaalde eisen te voldoen:

 • In het bezit van een geschikt diploma, of bereid zijn deze te behalen
 • In het bezit zijn van een geldig certificaat kinder-EHBO, of bereid zijn deze te behalen
 • Je moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen aanleveren.
 • Wanneer de opvang in je eigen huis plaatsvindt dien je ook van alle mede-bewoners van 18 jaar en ouder een VOG aan te leveren
Kan ik ook gastouder worden als ik huisdieren heb?

Ja, dat kan. De huisdieren dienen wel rustig met kinderen om te gaan en de opvanglocatie moet wel hygiënisch zijn. De gastouder mag een kind NOOIT alleen laten met een huisdier.

Wat is een VOG?

Een VOG is een Verklaring Omtrent Gedrag. Wanneer je gastouder wilt worden zullen wij deze voor jou (en personen die regelmatig in de opvang zijn) aanvragen. Wanneer je de aanvraag verzonden hebt zul je de VOG thuis ontvangen. Op je VOG staat een uniek nummer waarmee je je registreert in het personenregister. Vervolgens dien je een koppelverzoek in bij Gastouderbureau Snoesje, zodat je gekoppeld bent aan het gastouderbureau en dus geregistreerd kunt worden in het LRKP.

Wie betaalt de kosten van de opleiding, EHBO en VOG?

Je bent zelf verantwoordelijk voor deze kosten. Doordat we onderlinge afspraken hebben gemaakt met bepaalde organisaties kunnen we je wel een korting aanbieden.

Wanneer kan ik starten als gastouder?

Je kunt gaan starten als gastouder wanneer je over alle gevraagde kwalificaties beschikt en staat ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang (LRKP) Dit is na een controle van de GGD.

Waar moet mijn woning aan voldoen?

De woning moet geschikt zijn om kinderen in op te vangen. De woning heeft bij voorkeur een tuin of een speelgelegenheid in de directe omgeving, een apart slaapkamertje voor de kinderen, is rookvrij en er is voldoende ruimte binnen en buiten. Eén van onze bemiddelingsmedewerkers beoordeelt of een woning geschikt is voor het starten van een thuisopvang. Dit doet zij door het uitvoeren van een risico- inventarisatie.

Hoe kom ik in het Landelijk register Kinderopvang en Peuterspeelzalen? (LRKP)

Zodra je alle benodigde documenten hebt ingeleverd (diploma, kinder EHBO-certificaat, VOG, kopie ID-bewijs) en wij een risico-inventarisatie op de opvanglocatie gedaan hebben, versturen wij een aanvraag naar de gemeente om jouw opvanglocatie te registreren in het LRKP. De gemeente schakelt de GGD in en deze komt op afspraak de opvanglocatie beoordelen. Ze kijken o.a. of je alle documenten compleet hebt en of je op de hoogte bent van de protocollen. Dit kan maximaal 8 weken duren.

Kan ik als gastouder ook bij ouders thuis de opvang verlenen?

Ja, dat kan. Indien dit niet meer dan drie dagen per week is val je onder de regeling dienstverlening aan huis. Dit betekent dat je ieder uur, ongeacht het aantal kinderen, hetzelfde uurloon ontvangt. (In ieder geval het minimum loon van € 10,00 per uur).

Waar moet ik aan voldoen als ik als zelfstandig ondernemer aan de slag wil?

Als je als gastouder als zelfstandig ondernemer gezien wordt door de belastingdienst en je aan de verschillende voorwaarden voldoet kan dit je behoorlijk wat fiscale voordelen opleveren.

De voorwaarden zijn:

 • 1225 uur per jaar werkzaam als gastouder en een omzet van minimaal € 8.500,-
 • Minimaal drie opdrachtgevers per jaar (ouders)
 • Inschrijving Kamer van Koophandel (KvK) is raadzaam, maar niet verplicht
 • Aanmelden bij de belastingdienst.
 • Continuïteit bieden voor een langere periode aan opdrachtgevers
 • Investeringen doen voor je onderneming (denk aan aanschaffen van speelgoed, box, ledikantje)
 • Zelfstandig opdrachtgevers werven (d.m.v. website, Facebook pagina, visitekaartjes, flyers)
 • Het lopen van debiteurenrisico
 • Voeren van boekhouding (betalingen blijven via het gastouderbureau lopen). Het is raadzaam een zakelijke bankrekening te openen
Kan een kennis of familie een gastouder worden?

Ja, wij verzorgen voor veel klanten familieopvang. Er gelden wel de zelfde eisen als voor alle gastouders, maar hier kunnen wij jullie van a tot z bij begeleiden. Je hebt dan recht op kinderopvangtoeslag en dit kan je veel geld schelen.

Aan welke eisen moeten gastouders voldoen?

Om erkend gastouder te kunnen worden moet je aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Een pedagogisch MBO diploma, EHBO, VOG, volledig schone en veilige woning, kennis van het pedagogisch beleidsplan en meldcode kindermishandeling. Zie hier voor meer over gastouder worden.