Gastouder - Gastouderbureau Snoesje

Contact

Rekenmodule

Klik hier om de rekenmodule te openen.

Informatie

Wetenschappelijk onderzoek

Kinderen die door gastouders worden opgevangen zijn meer ontspannen en hebben meer plezier en zelfvertrouwen.

Dat concludeert Mw. Groeneveld in haar onderzoek, waarop ze op 4 november 2010 promoveerde aan de Universiteit Leiden. (Hele onderzoek zie downloads)

Gastouder

Steeds meer mensen overwegen tegenwoordig een carrière als gastouder. Dat is niet zo gek, want het gastouderschap is een flexibel en prettig beroep dat zeer veel voldoening geeft. Toch is het professioneel opvangen van kinderen niet voor iedereen weggelegd. In dit artikel vatten we kort samen wat het gastouderschap inhoudt en hoe u zelf gastouder bij Gastouderbureau Snoesje kunt worden.

Wat is een gastouder?

Een gastouder verzorgt kleinschalige opvang in huiselijke sfeer voor kinderen in de leeftijdscategorie van 0 tot 13 jaar. Een gastouder aan huis verzorgt de opvang bij de vraagouder thuis, maar de kinderopvang kan ook in het huis van de gastouder plaatsvinden. In het laatste geval zorgt de gastouder er zelf voor dat de opvanglocatie aan alle eisen voldoet.

Een gastouder beschikt doorgaans over flexibele werktijden en bepaalt zelf de dagen en tijden dat de opvang plaatsvindt. Het gastouderschap is hierdoor uitstekend te combineren met de zorg voor eventuele eigen kinderen. Wanneer een gastouder maar genoeg uren maakt, is het goed mogelijk om uit het beroep een volledig inkomen te verwerven.

Hoe kan ik als gastouder beginnen?

Gastouder worden kan tegenwoordig niet zomaar meer. Een gastouder moet aan diverse eisen voldoen om het vak uit te mogen oefenen. Dit verzekert de vraagouders niet alleen van een hoge kwaliteit van kinderopvang, maar zorgt er ook voor dat zij aanspraak kunnen maken op kinderopvangtoeslag.

Gastouderbureau Snoesje hanteert strike kwaliteitseisen voor een gastouder. De meeste van onze gastouders beschikken over het diploma SPW of SPH en zijn in het bezit van een KinderEHBO-certificaat en een Verklaring Omtrent het Gedrag. Ook biedt ons gastouderbureau speciale cursussen aan op het gebied van het gastouderschap.

Wat zijn de verdiensten van een gastouder?

Het salaris van een gastouder is afhankelijk van het uurtarief en de werktijden. Gastouderbureau Snoesje hanteert een gemiddeld adviestarief van € 4,80 tot € 5,00 per uur per kind. De gastouder bepaalt uiteindelijk zelf het definitieve uurtarief, dat mede afhankelijk is van de aanwezige kennis, expertise, opvanglocatie en lokale vraag.

Een gastouder moet alle verdiensten opgeven aan de Belastingdienst en komt eventueel in aanmerking voor het zelfstandig ondernemerschap. Gastouderbureau Snoesje biedt gastouders daarnaast een aantal regelingen die voor extra financieel voordeel en zekerheid kunnen zorgen.

Wilt u ook beginnen als gastouder of wilt u meer informatie over het gastouderschap? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies of schrijf u direct in via onze website. Wie weet bent u binnenkort wel de nieuwste gastouder van Gastouderbureau Snoesje!