Inkomsten

Verdiensten en salaris van een gastouder

Gastouder worden is niet het geheim om snel rijk te worden, maar bij een voldoende aantal kinderen is het goed mogelijk om een prima salaris te verdienen. Een gastouder bepaalt zelf haar uurtarief en werktijden. Wij hanteren een adviestarief van € 5,00 – € 5,25 per uur, per kind. Afhankelijk van je ervaring, de opvanglocatie en de vraag en het aanbod kun je er voor kiezen met een ander uurtarief te gaan werken.

Belasting

Een gastouder moet haar inkomsten opgeven aan de belastingdienst. Wat je uiteindelijk overhoudt van deze verdiensten, hangt onder meer af van de belastingtechnische constructie waar je voor kiest. In sommige gevallen kun je als gastouder aangemerkt worden voor het zelfstandig ondernemerschap, inclusief alle fiscale voordelen die dit met zich meebrengt. Daarnaast bieden wij onze gastouders de keuze uit diverse aantrekkelijke financiële regelingen. Informeer hiernaar bij onze medewerkers.

Wanneer je een uitkering hebt kun je zelfs in een aantal gevallen met behoud van je uitkering je eigen onderneming in de kinderopvang beginnen. Op die manier kun je gebruik maken van de vele belastingvoordelen die voor zelfstandig ondernemers gelden. Heb je aanvullende vragen over het ondernemerschap in de kinderopvang neem dan gerust contact met ons op.

Rekenvoorbeelden inkomsten

Voorbeeld 1

  • Anna verzorgt 3 dagen per week kinderopvang voor 3 kinderen. De ouders hebben 10 uur per dag opvang nodig. Ze hanteert een uurtarief van € 5,25 per uur per kind.
  • De verdiensten van Anna zijn € 2.032 bruto per maand (uitgaande van gemiddeld 4,3 weken per maand)

Voorbeeld 2

  • Carlien verzorgt 4 dagen per week kinderopvang voor 5 kinderen. De ouders hebben 8 uur per dag opvang nodig. Ze hanteert een uurtarief van € 5,00 per uur per kind.
  • De verdiensten van Carlien zijn € 3.440 bruto per maand (uitgaande van gemiddeld 4,3 weken per maand)

Let er wel op dat een gastouder:

  • Alleen betaalt wordt als de opvang geopend is. Bij vakantie of ziekte van de gastouder betalen ouders de opvang niet door. Een gastouder bij de ouders aan huis valt onder een andere regeling.
  • Zelfstandig is en dus niet in loondienst is bij het gastouderbureau of de ouders.
  • Kosten heeft voor het verzorgen van de opvang (brood, fruit, drinken, speelmateriaal etc.)

Gastouderbureau Snoesje heeft voor gastouders een aantal regelingen die voor extra financieel voordeel en zekerheid kunnen zorgen. Hebben wij je interesse gewekt? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt je ook direct online inschrijven via onze website, wij nemen vervolgens contact met je op.