Inkomsten

Gastouder worden is niet het geheim om snel rijk te worden, maar bij een voldoende aantal kinderen is het goed mogelijk om een uitstekend salaris te verdienen. Zie de voorbeeld berekeningen hieronder voor een indicatie van de verdiensten. Als gastouder bepaal je zelf je uurtarief en werktijden, want je bent ten slotte eigen baas. Gastouderbureau Snoesje hanteert een adviestarief van € 5,50 per uur, per kind. Afhankelijk van je ervaring, opleidingsniveau, en de opvanglocatie kun je bepalen welk uurtarief redelijk is.

Interesse en wil jij met onze hulp starten? Bekijk onze vacature of stel een vraag!

Je verdiensten als gastouder zijn dus afhankelijk van o.a.:

  • Het aantal kinderen
  • Je uurtarief (adviestarief € 5,50 per uur, per kind)
  • Je werktijden

Belasting

Een gastouder moet haar inkomsten opgeven aan de belastingdienst. Wat je uiteindelijk overhoudt van deze verdiensten, hangt onder meer af van de belastingtechnische constructie waar je voor kiest. In sommige gevallen kun je als gastouder aangemerkt worden voor het zelfstandig ondernemerschap, inclusief alle fiscale voordelen die dit met zich meebrengt. Daarnaast bieden wij onze gastouders de keuze uit diverse aantrekkelijke financiële regelingen. Informeer hiernaar bij onze medewerkers.

Wanneer je een uitkering hebt kun je zelfs in een aantal gevallen met behoud van je uitkering je eigen onderneming in de kinderopvang beginnen. Op die manier kun je gebruik maken van de vele belastingvoordelen die voor zelfstandig ondernemers gelden. Heb je aanvullende vragen over het ondernemerschap in de kinderopvang neem dan gerust contact met ons op.

Rekenvoorbeelden inkomsten

Voorbeeld 1

  • Anna verzorgt 3 dagen per week kinderopvang voor 3 kinderen. De ouders hebben 10 uur per dag opvang nodig. Ze hanteert een uurtarief van € 5,50 per uur per kind.
  • De verdiensten van Anna zijn € 2.128 bruto per maand (uitgaande van gemiddeld 4,3 weken per maand)

Voorbeeld 2

  • Carlien verzorgt 4 dagen per week kinderopvang voor 5 kinderen. De ouders hebben per dag gemiddeld 9 uur opvang nodig. Ze hanteert een uurtarief van € 5,75 per uur per kind.
  • De verdiensten van Carlien zijn € 4.450 bruto per maand (uitgaande van gemiddeld 4,3 weken per maand)

Let er wel op dat je als gastouder:

  • Alleen betaalt wordt als jouw opvang geopend is. Bij vakantie of ziekte betalen ouders de opvang niet door. Een gastouder bij de ouders aan huis valt onder een andere regeling.
  • Zelfstandig ondernemer bent en dus niet in loondienst bent bij het gastouderbureau of de ouders.
  • Kosten hebt voor het verzorgen van de opvang (brood, fruit, drinken, speelmateriaal etc.). Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar van jouw inkomsten.

Gastouderbureau Snoesje heeft voor gastouders een aantal regelingen die voor extra financieel voordeel en zekerheid kunnen zorgen. Hebben wij je interesse gewekt? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt je ook direct online inschrijven via onze website, wij nemen vervolgens contact met je op.

Heb je vragen? Bekijk de veel gestelde vragen voor een antwoord op je vraag.

Veelgestelde vragen

Wat is het uurtarief van een gastouder?

Ons adviestarief voor gastouders ligt rond de € 5,50 per uur. Als gastouder ben je vrij om je eigen uurtarief te bepalen. Ons advies is om bij het bepalen van je tarief rekening te houden met de opleiding die je hebt, de opvanglocatie, de ervaring en het aanbod van andere gastouders bij jou in de buurt. Wanneer je de opvang bij de ouders thuis verzorgt zal het uurtarief in de meeste gevallen tussen de € 11,00 en € 15,00 per uur liggen, ongeacht het aantal kinderen.