Als gastouder intermediair worden: hoe doe ik dat?

DATUM: 31 oktober 2018

Nederland staat te boek als een welvarend land. Toch groeit maar liefst 1 op de 9 kinderen er op in armoede. Dat betekent dat deelname aan veel activiteiten voor deze kinderen niet is weggelegd. Als gastouder kun jij hier verandering in brengen door jezelf aan te melden als intermediair. Je kunt het Jeugdfonds Sport & Cultuur dan verzoeken om een financiële bijdrage.

Teveel Nederlandse kinderen groeien op in armoede

Als gastouder vang je doorgaans kinderen op uit alle lagen van de samenleving. Hierdoor is de kans aanwezig dat een van jouw opvangkinderen opgroeit in armoede. Dat betekent bijvoorbeeld dat een peuter niet kan deelnemen aan peuterzwemmen, knutselclubs, tuimeljudo of kabouterhockey. Of dat een ouder kind zich niet kan inschrijven voor cultuur-, kunst-, muziek- en sportclubs.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur vindt dit ontoelaatbaar en biedt daarom een financieel vangnet voor dit soort kinderen. Zo betaalt het fonds zaken als contributie, lesgeld of eventueel benodigde (sport- of muziek)spullen. De sportclub of culturele instelling ontvangt het geld direct vanuit het Jeugdfonds, waardoor de ouders er verder niets voor hoeven te doen.

Financiële ondersteuning door het Jeugdfonds Sport & Cultuur

Over de ouders gesproken: die kunnen niet zelf een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning door het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Hiervoor is een intermediair nodig, vaak in de vorm van een leerkracht, kinderopvanghouder of gastouder. Die hoeft zich slechts één keer aan te melden bij het fonds om aanvragen in te kunnen dienen voor meerdere kinderen.

Verzorg jij als gastouder ook opvang voor een of meerdere kinderen die opgroeien in armoede? En die hierdoor niet kunnen deelnemen aan activiteiten die voor de ouders onbetaalbaar zijn? Dan kun je een positief verschil maken in het leven van deze kinderen door jezelf aan te melden als intermediair.

Hoe meld ik me aan als intermediair?

Een aanmelding als intermediair bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur is heel gemakkelijk. Je gaat naar deze website en vult hier vervolgens je gegevens in. Na beoordeling door het fonds ontvang je een bericht van goedkeuring of afkeuring. Bij het indienen van een aanvraag voor financiële ondersteuning kun je gebruik maken van deze ouderkaart.

De aanvraag moet dan wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je moet op dit moment als gastouder professioneel betrokken zijn bij het kind
  • Je moet het kind gedurende de looptijd van de aanvraag kunnen volgen en dus ook in de nabije toekomst de gastouderopvang blijven verzorgen
  • Je moet het kind en ouders kennen en op de hoogte zijn van de (financiële) thuissituatie