Baby slaapt niet door warmte: wat nu?

DATUM: 9 augustus 2019

Veel baby’s en peuters doen bij de gastouder nog een middagdutje. Maar met de hitte van de afgelopen tijd blijken veel kleintjes de slaap niet te kunnen vatten. Het gevolg: oververmoeide kindjes die gedurende de dag sloom of juist hyperactief zijn. Daarom geven wij onze 6 beste tips om opvangkinderen in jouw huis bij warm weer toch heerlijk te laten slapen:

Overweeg een andere slaapplek

Als gastouder heb je in je eigen huis als het goed is een aparte slaapruimte ingericht voor de allerkleinsten. Dit is vaak een slaapkamer en bevindt zich daarom meestal op de eerste verdieping. Maar je weet wat ze zeggen: warme lucht stijgt op. Overweeg daarom om de slaapruimte indien mogelijk beneden in te richten op de koelste plek in het huis.

Gebruik zonwering

Om de slaapruimte zo koel mogelijk te houden, wil je de zon (en daarmee de warmte) zoveel mogelijk buitensluiten. Gebruik daarom zonwering, sluit de gordijnen en hang eventueel nog een extra wit doek zoals een laken op voor de ramen. Gooi alles weer open als het ’s avonds afkoelt, zodat de koele avondlucht je huis kan binnenstromen.

Vermijd waterdichte matrasbeschermers

Natuurlijk wil jij de levensduur van het babymatras in de slaapruimte zo hoog mogelijk houden. Het is daarom verleidelijk om te kiezen voor een waterdichte matrasbeschermer. Daar is ook niets mis mee in de winter, maar in de warme zomermaanden gaat het kindje er meer van transpireren. Gebruik tijdens de hete maanden van het jaar andere matrasbescherming om uitdroging te voorkomen.

Zorg voor een luchtige slaapplek

In warme periodes is het ook het beste om beddengoed van katoen te gebruiken. Dit houdt minder warmte vast en zorgt daarmee voor een luchtiger slaapomgeving. Een extra bijdrage hieraan levert ook het weghalen van knuffels en andere spullen uit het bedje. Hierdoor heeft het kindje zoveel mogelijk ruimte om zich heen en is de slaapplek minder benauwend.

Trek een paar lagen kleding uit

Ouders sturen hun kind naar jou met bepaalde kleren aan, maar als gastouder mag je deze kleding bij warm weer naar eigen inzicht aan- of uittrekken. Voor het slaapje is het bijvoorbeeld een goed idee om een aantal lagen kleren uit te doen. Bij extreme hitte zoals die van de laatste weken is alleen een luier vaak al genoeg. Voor de kleinste baby’s gelden natuurlijk aparte richtlijnen.

Laat het kind goed drinken voor het slaapje

Nog een goede voorbereidingsmaatregel voor het slaapje: laat het kind eerst goed drinken. Bij warm weer is het toch al moeilijk genoeg om de slaap te vatten, laat staan als dorst je ook nog eens wakker houdt. Daarnaast is transpireren in bed bijna niet te voorkomen en verliest het kindje dus vocht tijdens de slaap. Voorkom daarom uitdroging en breng het vochtniveau vóór het slapengaan op peil.