Bescherm uw kind tegen de zon met deze tips

DATUM: 25 juli 2016

Bij Gastouderbureau Snoesje beschikken gastouders over de benodigde certificaten om gastouderopvang te verzorgen. De hoge eisen die wij stellen aan de opleiding van onze gastouders is in onze visie vanzelfsprekend, want een gastouder draagt een grote verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welzijn van een kind.

Een van de manieren waarop dit tot uiting komt, is de mate waarin aandacht wordt besteed aan zonbescherming van het kind. Helaas blijkt uit een recent onderzoek van KWF Kankerbestrijding dat maar liefst 1 op de 7 kinderen in de leeftijdscategorie van 3 tot 11 jaar al eens ernstig verbrand is door blootstelling aan de zon.

Communicatie tussen ouders en gastouders cruciaal

Een zorgwekkende tendens, want juist op jonge leeftijd zijn kinderen gevoelig voor de negatieve gevolgen van verbranding. Kinderen zitten in deze fase nog volop in de groei, waardoor de celdeling snel verloopt en beschadigde huidcellen niet de kans krijgen om in voldoende mate te herstellen. Hierdoor lopen kinderen die op jonge leeftijd zijn verbrand, een hoger risico op huidkanker op latere leeftijd.

Zowel ouders als gastouders dragen daarom de gezamenlijke verantwoordelijkheid om kinderen op effectieve wijze te beschermen tegen de zon. Goede communicatie tussen beide partijen speelt hierin een sleutelrol. Al eerder schreven wij waarom communicatie tussen ouders en gastouders van groot belang is.

Tips voor de beste zonbescherming van kinderen

Voor gastouders en ouders heeft KWF Kankerbestrijding de volgende tips voor zonbescherming van kinderen:

 • Vraag als gastouder aan ouders om het kind thuis alvast in te smeren, nog voordat het naar de opvang gaat
 • Ga niet direct na het insmeren naar buiten, wacht hier bij voorkeur ongeveer 30 minuten mee voor de meest effectieve bescherming
 • Kies een zonnebrandcrème van goede kwaliteit met een minimale beschermingsfactor van 30
 • Smeer het kind minimaal eenmaal per elke twee uur in, of elke keer nadat het heeft gesport, gezweet, gezwommen of is afgedroogd
 • Smeer niet te zuinig; gebruik in totaal minimaal 7 theelepels zonnebrandcrème om het gehele lijf van het kind (van gezicht tot aan de voeten) goed in te smeren
 • Stel het kind niet onnodig bloot aan de felle zomerzon, maar kies bij voorkeur voor beschermende kleding met bijvoorbeeld mouwen
 • Maak gebruik van petjes of hoedjes om verbranding in nek en gezicht te voorkomen
 • Gebruik een zonnebril om de ogen te beschermen en kies voor een exemplaar met UV-werende glazen
 • Tussen 12 en 3 uur ’s middags is blootstelling aan de zon het meest gevaarlijk; zorg dat het kind waar mogelijk in de schaduw blijft gedurende deze periode (bijvoorbeeld onder een boom of parasol)
 • Is het kind jonger dan 1 jaar? Houd het dan de hele dag uit de zon
 • Vertolk als gastouder of ouder een voorbeeldfunctie; draag beschermende kleding, zoek de schaduw op of smeer je op zijn minst goed in. Goed voorbeeld doet volgen!