Controleer uw ingevulde gegevens kinderopvangtoeslag

DATUM: 17 november 2015

Ontvangt u kinderopvangtoeslag? Dan krijgt u deze maand een melding van de Belastingdienst om uw ingevulde gegevens te controleren. Gastouderbureau Snoesje adviseert u om dit zeker te doen. Fouten met toeslagen kunnen in het ergste geval vervelende gevolgen hebben.

Overheid pakt fraude kinderopvangtoeslag hard aan

De overheid tilt zwaar aan kinderopvangtoeslag die ten onrechte is ontvangen. Controles worden daarom verscherpt en bewuste fraude wordt hard aangepakt. Dit laatste werd afgelopen week geïllustreerd door zeven invallen van de FIOD en het Functioneel Parket bij verschillende kinderdagverblijven, Gastouderbureaus en ouders.

De genoemde partijen worden verdacht van het ten onrechte aanvragen van kinderopvangtoeslag. Waarschijnlijk spanden zij samen om de fiscus doelbewust voor miljoenen euro’s op te lichten. De kinderinstellingen verzorgden aanvragen voor kinderopvangtoeslag, terwijl de kinderen in de praktijk helemaal geen gebruik maakten van de opvang.

Ook de Belastingdienst deed de afgelopen tijd onderzoek bij tientallen gastouderbureaus, kinderopvanginstellingen en gastouders. Gecontroleerd werd of het aantal aangevraagde uren kinderopvang overeenkwam met de werkelijkheid. Daarnaast waren er in dezelfde periode diverse rechtszittingen van fraudezaken, waarbij toeslagbedragen tot maar liefst 400.000 euro verduisterd bleken te zijn.

Toezicht gastouderbureaus op juiste besteding belastinggeld

Sinds 2011 is het de taak van gastouderbureaus om toezicht te houden op de juiste besteding van belastinggeld. Het toeslagensysteem was in de voorgaande jaren kwetsbaar, maar wordt steeds verder aangescherpt.

Intelligente computersystemen bij de Belastingdienst weten individuele fraudeurs steeds gemakkelijker aan te wijzen. Ouders die meer oppasuren melden dan het gastouderbureau, worden vrijwel zeker ontmaskerd. Individuele fraude is hierdoor zienderogen afgenomen.

Georganiseerde fraude zoals de eerder genoemde samenspanning tussen gastouderbureaus, gastouders en ouders is vooralsnog hardnekkiger. De computersystemen van de Belastingdienst pikken ook dit soort fraude er echter steeds sneller uit. Bij verdachte situaties vindt er extra controle plaats.

Meeste gastouderbureaus in Nederland hebben zaken op orde

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 560 van de in totaal 700 gastouderbureaus in Nederland hun zaakjes prima op orde hebben. 105 bureaus maken fouten op het gebied van de kinderopvangtoeslag, terwijl 35 bureaus verdacht worden van mogelijke fraude.

Ouders die betrapt worden op fraude, kunnen rekenen op fikse financiële straffen. Zij moeten namelijk niet alleen de gefraudeerde geldsom, maar de volledige ontvangen toeslag terugbetalen. In sommige gevallen gaat het om bedragen van meer dan 100.000 euro: een schuld waar ouders de rest van hun leven last van hebben.

Ingevulde gegevens kinderopvangtoeslag controleren

Ouders die kleine fouten hebben gemaakt bij het invullen van de kinderopvangtoeslag, hoeven natuurlijk niet te vrezen voor dezelfde strafmaatregelen als grootschalige fraudeurs. Toch is het controleren van de ingevulde gegevens een verstandig idee. De Belastingdienst waarschuwt alvast voor drie veelvoorkomende blunders:

  1. DigiD-code niet voldoende beschermen. In veel fraudegevallen blijken ouders hun DigiD-code uit handen te hebben gegeven. Dit is zeer sterk af te raden. Ouders zijn namelijk altijd verantwoordelijk voor hun eigen belastingaangifte. Het goed beschermen van de DigiD-code helpt bij het voorkomen van misbruik.
  2. Wijzigingen niet op tijd doorgeven. Het niet doorgeven van ogenschijnlijk onschuldige wijzigingen kan vervelende gevolgen hebben. Vergeten te melden dat een kind van de crèche naar school is gegaan bijvoorbeeld, kan resulteren in een forse terugvordering van kinderopvangtoeslag.
  3. Handelen op basis van fout advies. Onbetrouwbare gastouderbureaus of bemiddelaars schetsen een financieel plaatje dat te mooi is om waar te zijn. Een teruggave van duizenden euro’s bij zeer incidenteel gebruik van gastouderopvang, moet de alarmbellen doen rinkelen. Voorzichtigheid bij het selecteren van adviseurs is geboden.