Dag van de Gezonde Kinderopvang

DATUM: 26 april 2018

Op 15 juni 2018 is het zover: dan vindt de Dag van de gezonde kinderopvang plaats op Landgoed Zonheuvel in Doorn. De dag staat in het teken van een thema dat binnen de kinder- en gastouderopvang steeds sterker gaat leven: natuurlijke en gezonde vormen van opvang. Gastouders die hier meer over willen weten, kunnen deelnemen aan uiteenlopende kennissessies, workshops en activiteiten.

Voeding en gezondheid voor het jonge kind

Gezond eten en bewegen (in de buitenlucht) zijn cruciaal voor de sociaal-emotionele, cognitieve en fysieke ontwikkeling van kinderen. Helaas zijn deze zaken voor de huidige generatie kinderen niet altijd even vanzelfsprekend. Steeds meer ouders kiezen daarom voor gastouderopvang in een groene omgeving, waarbij de nadruk ligt op gezonde voeding en buiten spelen. Hiermee hopen zij opkomende trends zoals obesitas en een slechte motorische ontwikkeling bij hun eigen kind te voorkomen.

De Dag van de Gezonde Kinderopvang is een dag die geheel gewijd is aan dit thema. Het evenement is bedoeld voor gastouders, pedagogisch medewerkers en managers die zich willen laten inspireren op het gebied van gezonde voeding, beweging en groene kinderopvang. Met name voor gastouders zijn er een aantal interessante workshops en kennissessies, die we hieronder zullen bespreken.

Risicovol spel en typisch jongensgedrag

Een actueel thema in het afgelopen jaar is de ontwikkeling van jongens, die behoefte hebben aan veel beweging en moeite hebben met lange tijd stilzitten. Dit is een fenomeen dat zowel gastouders als onderwijzers soms tot wanhoop drijft. Yoran Blom legt kennissessie uit waarom het belangrijk is om jongens niet steevast te corrigeren, maar hun energie te leren kanaliseren. Zo komen ze beter in hun vel te zitten en is het minder chaotisch op de opvang.

Een thema dat hier nauw op voortborduurt, is risicovol buitenspel. Met name jongens zijn snel geneigd risicovol gedrag te verkennen, maar worden hierin vaak tegengehouden door gastouder en pedagogisch medewerkers. Reinate Bruins-Slot legt in haar workshop uit dat riskant spelen juist essentieel is voor de ontwikkeling van kinderen – wetenschappelijk onderzoek toont dat duidelijk aan. Gastouders krijgen praktische tips om risicovol spel te stimuleren en het gevaar voor het kind daarbij te minimaliseren.

Een goede gezondheid begint met goede voeding

Een kind kan nog zoveel bewegen: voor een goede gezondheid is voeding de basis. Zeker als een kind veel tijd doorbrengt in de gastouderopvang, is de invloed van de voeding die de gastouder kiest groot. In deze kennissessie leren gastouders en pedagogisch medewerkers welke voeding en eetgedrag gezond is voor het jonge kind.

Wil jij ook naar de Dag van de Gezonde Kinderopvang om deze en andere inspirerende sessies bij te wonen? Meld je dan hier aan voor deelname.