Duizenden euro’s voordeel voor gastouders met ondernemersaftrek

DATUM: 11 februari 2016

Onlangs verloor de Belastingdienst een belangrijke rechtszaak van een gastouder. De gastouder stelde recht te hebben op ondernemersaftrek, omdat zij zou voldoen aan de benodigde voorwaarden. De rechtbank ging hierin mee en kenmerkte haar winst als winst uit onderneming. Dankzij de uitspraak kunnen nu ook andere gastouders duizenden euro’s besparen.

Gastouder wint belangrijke rechtszaak

In veel gevallen ziet de Belastingdienst een gastouder niet als ondernemer. Soms is dat onterecht, zo blijkt uit de recente uitspraak van de rechtbank. De hierboven genoemde gastouder voldeed met haar activiteiten, het debiteuren risico en de werving van cliënten namelijk aan het geijkte profiel van een ondernemer.

Omdat zij ook nog eens aan de eisen voor het urencriterium voldeed, vond de gastouder dat zij haar winst mocht aanmerken als winst uit onderneming. Hierdoor zou ze in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek, een van de belangrijkste en meest interessante aftrekposten voor veel ondernemers.

De rechter ging hierin mee en gaf de gastouder haar gelijk. De Belastingdienst heeft alvast aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Het Gerechtshof zal zich in een later stadium dan ook over de kwestie buigen en een definitieve uitspraak doen.

Bespaar duizenden euro’s met herziening van uw aangifte

In de tussentijd kunnen andere gastouders echter profiteren van de rechterlijke beslissing door ook aanspraak te maken op de fiscale voordelen bij winst uit onderneming. Bent u zelf gastouder, voldoet u aan de criteria voor het ondernemerschap en heeft u uw definitieve aanslag Inkomstenbelasting nog niet ontvangen?

Dan kan het de moeite waard zijn om een herziening van uw aangifte in te dienen. Geef in uw nieuwe aangifte Inkomstenbelasting de winst uit onderneming aan en wellicht komt u in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek van € 7.280. Wanneer u relatief kort geleden bent begonnen als gastouder, kunt u zelfs in aanmerking komen voor de extra startersaftrek van € 2.123.

Wees er op tijd bij voor een maximaal voordeel

Zo stelt u een mogelijke jaarlijkse aftrek en bijbehorende belastingbesparing van maximaal 52% van € 7.280 of € 9.403 veilig. Indien het Gerechtshof de uitspraak van de rechter overneemt, mogen alleen de aanslagen Inkomstenbelasting die op dat moment nog niet definitief zijn vastgesteld, worden gewijzigd.

Rechterlijke processen kunnen veel tijd in beslag nemen, waardoor de definitieve uitspraak jaren op zich kan laten wachten. De kans is aanzienlijk dat u als gastouder tegen die tijd al een definitieve aanslag over de afgelopen jaren heeft ontvangen die niet kan worden herzien. Het is daarom zaak om uw rechten nu tijdig veilig te stellen en tot wel duizenden euro’s te besparen.