Een gastouderopvang in een woonwijk, mag dit?

DATUM: 22 juni 2018

In Werkendam heeft een buurman een zaak aangespand tegen de gemeente, vanwege een gastouderopvang die al een paar jaar bij hem naast was gevestigd. Volgens hem was de vestiging van deze gastouderopvang in de woonwijk, in strijd met het bestemmingsplan. De Raad van State heeft uiteindelijk geoordeeld dat het College van Burgemeester en Wethouders in Werkendam alle relevante belangen heeft meegewogen voordat de vergunning is afgegeven en dit niet in strijd was met het bestemmingsplan.

Waarom heeft de buurman een zaak aangespand tegen de gemeente?

“In een gewoon gezin groeien kinderen op, maar ik kan twintig jaar lang wonen naast een huis met kleine kinderen”. Dit was een van de redenen waarom Arie van Rosmalen bezwaar had over de vestiging van de gastouderopvang, naast zijn rijtjeswoning. De buurman heeft zijn zaak echter niet aangespand tegen de gastouderopvang zelf, maar tegen de gemeente Werkendam, aangezien hij van mening is dat de gemeente geen vergunning (LRKP-nummer) had mogen afgeven aan zijn buurvrouw.

Gelden in alle gemeentes in Nederland dezelfde regels voor een vergunning voor gastouderopvang?

Volgens de Raad van State heeft het College van Burgemeester en Wethouders destijds alle relevante belangen meegewogen voor het afgeven van de vergunning en is niet in strijd gehandeld met het bestemmingsplan. Alle belangen van Arie van Rosmalen zijn meegewogen, echter hechtte het College van Burgemeester en Wethouders in Werkendam toch een zwaarder belang aan de gastouderopvang.

Belangrijk om te weten is dat zo’n uitspraak als deze door de Raad van State niet geldt voor heel Nederland. Per gemeente moet zorgvuldig worden overwogen of het woonklimaat niet ernstig wordt aangetast, wanneer er een LRKP-nummer (Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen) wordt afgegeven aan een gastouder.

En hoe zit het als een kinderopvang is gevestigd in een huurhuis?

Een ander voorbeeld is een zaak van het Gerechtshof van 14 april 2015. Een gastouderopvang moest als gevolg van deze zaak stoppen met de opvang, nadat omwonenden hadden geklaagd over overlast bij de verhuurder van het huurhuis waar de opvang was gevestigd. De gastouderopvang was ook in deze situatie niet in strijd met het gemeentelijke bestemmingsplan, echter had de woningcorporatie geen schriftelijke toestemming gegeven aan de gastouder om in de woning een ‘bedrijf uit te oefenen’. In dit geval vond het Hof het privaatrechtelijke belang van de verhuurder zwaarder wegen en hebben de omwonenden gelijk gekregen.

Mosterd na de maaltijd

Bij de zaak in Werkendam heeft de buurman een zaak aangespand aangezien het hier ging om een koophuis. Helaas kwam de uitspraak van de Raad van State wel als mosterd na de maaltijd. De gastouder had namelijk genoeg van de bezwaren van de buurman en heeft het huis verkocht.

Heb jij ook de capaciteiten om je eigen zelfstandige thuisopvang te realiseren?

Bij Gastouderbureau Snoesje begeleiden we je graag. Lees meer over het starten van thuisopvang bij Gastouderbureau Snoesje.