Gastouderopvang goed voor ontwikkeling jonge kind

DATUM: 20 april 2016

Veel ouders proberen hun kind zoveel mogelijk aandacht te geven en zo lang mogelijk thuis te houden. Toch kan kinderopvang zoals gastouderopvang een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het jonge kind, zo stelt hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink. “Kinderen leggen al op jonge leeftijd de basis voor hun latere ontwikkeling.”

Hoogleraar adviseert gastouderopvang voor jonge kind

De hoogleraar deed zijn uitspraken tijdens de Week van het Jonge Kind, een evenement dat vorige week plaatsvond in Panama Amsterdam. Hoewel Fukkink een voorstander is van opvang buitenshuis zoals gastouderopvang, vindt hij dat ouders de eerste 6 maanden zoveel mogelijk tijd met hun kind moeten doorbrengen om de sociale band te versterken.

Dit is een beter alternatief dan de babyopvang, waar de ontwikkeling van een kind in veel gevallen nauwelijks wordt gestimuleerd. Wanneer het kind eenmaal 6 maanden oud is, adviseert de hoogleraar om voor een gastouder te kiezen: “Het welbevinden van een kind blijkt bij een gastouder namelijk een klein beetje beter te zijn dan bij een kinderopvang.”

Gastouderopvang vervult belangrijke rol bij sociale ontwikkeling

Volgens Fukkink kan gastouderopvang een belangrijke rol spelen voor de totale ontwikkeling van een kind. “Jonge kinderen spiegelen zich aan elkaar en leren van leeftijdsgenootjes. Wanneer de een iets voordoet, doet de ander het na. Kinderen kunnen op deze manier elementaire zaken van elkaar leren zoals het open en dicht draaien van de kraan.”

Nog specifieker benoemt de hoogleraar de voordelen van gastouderopvang voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind: “Kinderen die op jonge leeftijd weinig ervaring opdoen met sociale contacten met leeftijdsgenootjes, lopen al vroeg een achterstand op. Kinderen die lang thuis worden gehouden, leren bijvoorbeeld minder snel vriendschappen te sluiten en zaken te delen.”

Gastouder zorgt voor emotionele ondersteuning

Daarnaast leren zij minder goed omgaan met andere volwassenen dan hun eigen ouders. “Omgang met de vertrouwde thuisomgeving en familie zijn niet vergelijkbaar met het contact met een relatief onbekend iemand. Tijdens de jaren op de kleuterschool worden dit soort sociale achterstanden al snel zichtbaar. Dit kan vervolgens gevolgen hebben voor de gehele basisschoolloopbaan.”

Gastouder leren jonge kinderen diverse belangrijke basisvaardigheden waar zij in hun latere ontwikkeling veel profijt van hebben, zo stelt Fukkink. “Ze laten de kinderen liedjes zingen waarin tellen een rol speelt en lezen ze educatieve verhaaltjes voor. Gastouders weten bovendien als geen ander hoe ze een kind emotioneel moeten ondersteunen.”