Gastouderopvang in 2016 goedkoper

DATUM: 6 oktober 2015

Goed nieuws voor werkende ouders: vanaf 1 januari 2016 gaat het kabinet € 290 miljoen extra besteden aan kinderopvang. Dankzij deze verhoging van de kinderopvangtoeslag besparen ouders tot wel honderden euro’s per jaar.

Financiële bereikbaarheid gastouderopvang neemt toe

De kabinetsplannen werden officieel bekendgemaakt tijdens Prinsjesdag en luiden wellicht een voorzichtig herstel van de sector in. Volgens minister Lodewijk Asscher van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hecht het kabinet waarde aan kwalitatief hoogwaardige en betaalbare gastouderopvang. Daarnaast stelt hij dat jonge ouders werk en privé goed moeten kunnen combineren.

De structurele investering maakt gastouderopvang financieel bereikbaarder voor alle ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen. Het kinderopvangtoeslagpercentage wordt namelijk met 5,8% verhoogd voor het eerste en tweede kind. De allerhoogste toeslagpercentages zijn hierbij gemaximeerd op respectievelijk 93% en 94%.

7.000 nieuwe banen in gastouderopvang

Volgens Buitenhek Management & Consult, een adviesbureau dat gespecialiseerd in kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en onderwijs, geeft het maatregelenpakket de arbeidsparticipatie buiten de kinderopvangbranche een impuls van ruim 50.000 werkende ouders die weer gebruik gaan maken van gastouderopvang.

Ook binnen de branche zullen er naar verwachting zo’n 7.000 nieuwe banen ontstaan dankzij de nieuwe toestroom van kinderen. Deze toename van banen in de kinderopvang vertegenwoordigt maar liefst 20% van de 35.000 nieuwe banen die het kabinet in de komende jaren wil gaan creëren. Hiermee levert de sector een grote bijdrage aan de ambitieuze kabinetsplannen.

De 290 miljoen euro wordt volledig gefinancierd uit de onderbesteding op de huidige kinderopvangbegroting. Deze loopt op van 300 miljoen euro in 2016 tot 450 miljoen euro in 2019 en is ontstaan doordat ouders tot op heden minder gebruik maken van kinderopvang dan door het kabinet voorzien. Met de nieuwe plannen hoopt de overheid een gelijke kostenverdeling voor gastouderopvang voor ouders, overheid en werkgevers te stimuleren.

Gastouderbureau Snoesje verheugd over ontwikkelingen

Naast de aangekondigde investering van 290 miljoen euro, trekt het kabinet ook 60 miljoen euro uit om te besteden aan voorschoolse voorzieningen. Hierdoor kunnen peuters van zowel werkende als niet-werkende ouders in de toekomst enkele uren per week naar de gastouderopvang.

Hiermee erkent het kabinet de toegevoegde waarde die gastouderopvang heeft voor de ontwikkeling van kinderen en voor de arbeidsparticipatie. Gastouderbureau Snoesje is dan ook verheugd over deze recente ontwikkelingen, die goed nieuws betekenen voor zowel ouders als kinderen in Nederland.