Gastouderopvang vanaf 2017 nog goedkoper

DATUM: 7 december 2015

Al eerder schreven wij over de voorgenomen kabinetsinvestering van € 290 miljoen in de Nederlandse kinderopvang. Hierdoor besparen ouders maar liefst honderden euro’s per jaar op gastouderopvang. Het voordeel voor ouders loopt nog verder op, nu blijkt dat de overheid vanaf 2017 nog eens € 100 miljoen extra wil uitgeven aan de kinderopvangtoeslag.

Goedkopere gastouderopvang voor werkende ouders

De extra investering van 100 miljoen euro is een onderdeel van het Belastingplan. Op dit moment is nog niet duidelijk of de plannen doorgang zullen vinden. Gedachte achter de verhoging is het toegankelijker maken van de kinderopvang voor alle ouders in Nederland. Een goed initiatief volgens Gastouderbureau Snoesje, dat zelf ook al zeer gunstige tarieven voor gastouderopvang hanteert.

Dankzij de investering wordt kinderopvang waarschijnlijk niet alleen goedkoper, maar creëert het naar schatting ook meer dan 10.000 nieuwe banen. In tegenstelling tot de eerdere investering van 290 miljoen euro, gaat de aangekondigde uitgave echter niet volgend jaar in.

Naar verluidt kunnen de wijzigingen in de kinderopvangtoeslag niet meer op tijd in de computersystemen van de Belastingdienst worden verwerkt, waardoor de maatregelen pas vanaf 2017 effect hebben.

Extra investeringen leiden tot nieuwe banen in gastouderopvang

De overheid houdt het niet bij de eerder genoemde verhogingen, want vanaf 2016 wil men ook nog eens 100 miljoen euro extra uittrekken voor de kinderbijslag. Het lijkt er dan ook sterk op dat de vraag om investeringen vanuit de kinderopvang zijn uitwerking niet heeft gemist.

Verwacht wordt dat de maatregelen al snel zullen resulteren in een duidelijke stijging van het aantal kinderen dat gebruik maakt van kinderopvang en gastouderopvang. De 10.000 nieuwe banen die als gevolg hiervan ontstaan, zijn verantwoordelijk voor maar liefst een derde van de 35.000 banen die het kabinet de komende jaren wil creëren.

Betere kostenverhouding voor betrokken partijen

De kinderopvang speelt hiermee een belangrijke rol in de nagestreefde banengroei van het Belastingplan. De positieve uitwerking van de maatregelen blijft echter niet beperkt tot de kinderopvangsector, want volgens bureau Buitenhek zullen meer dan 65.000 ouders weer aan de arbeidsmarkt gaan deelnemen dankzij de goedkopere kinderopvang.

De verhoging van honderden miljoenen euro’s wordt gefinancierd uit de onderbesteding op de bestaande kinderopvangbegroting. Dit is een rechtstreeks gevolg van de tegenvallende aantallen ouders die momenteel gebruik maken van kinderopvang.

De onderbesteding zal in 2016 nog 300 miljoen euro bedragen, maar in 2019 gaat het om een bedrag van liefst 450 miljoen euro. Het kabinet laat weten dat de nieuwe investeringen zorgen voor een beter uitgebalanceerde verhouding van kosten voor kinderopvang voor ouders, werkgevers en overheid.