Gastouders schenken steeds meer aandacht aan zonbescherming

DATUM: 13 juli 2019

Zonbescherming bij kinderen is een veelbesproken onderwerp. In een tijd waarin huidkanker de meest voorkomende en snelst toenemende kankersoort in Nederland is (een op de zes mensen krijgt ermee te maken), is het van belang om de kwetsbare kinderhuid op jonge leeftijd optimaal te beschermen. Cijfers wijzen uit dat gastouders en pm’ers hier steeds meer aandacht aan schenken.

Waarom is insmeren juist bij kinderen belangrijk?

De gevolgen van zonschade die een kind in de jeugdjaren oploopt, worden pas op latere leeftijd zichtbaar. Juist daarom is het zo belangrijk om al in de vroege kinderjaren te beginnen met zonbeschermende maatregelen. Nu zo’n 815.000 kinderen in Nederland gebruik maken van kinderopvang, is hier een belangrijke rol weggelegd voor gastouders en pm’ers.

Het grote aantal uren dat de kinderen op de gastouderopvang, buitenschoolse opvang of het kinderdagverblijf doorbrengen, moeten zij namelijk goed beschermd zijn tegen de zon zodra ze naar buiten gaan. Goed insmeren is volgens het Huidfonds essentieel en dat begint met een goede bewustwording bij gastouders en pedagogisch medewerkers.

De Zonnetjesweek informeert over zonbescherming

Vanuit dit uitgangspunt organiseert het Huidfonds sinds vorig jaar de Zonnetjesweek, een preventieweek waar kinderopvanglocaties, peuterspeelzalen en gastouders aan kunnen deelnemen. Dit jaar schreven maar liefst 1.600 verschillende kinderopvanglocaties zich in. Zij kregen meer informatie over zonbescherming bij jonge kinderen en ontvingen hierover concrete tips.

Uit onderzoek van het Huidfonds blijkt de houding tegenover zonbescherming per gastouder en pedagogisch medewerker flink te verschillen. Sommige kinderopvangprofessionals nemen deze taak zeer serieus, terwijl anderen er nauwelijks iets vanaf weten. Het Huidfonds ziet het daarom als zijn taak om middels de Zonnetjesweek elk jaar meer kinderopvangprofessionals goed te informeren.

Insmeertips voor gastouders en andere kinderopvangprofessionals

Voor gastouders die deze zomer alvast stappen willen zetten op het gebied van zonbescherming bij kinderen, heeft het Huidfonds een aantal handige tips. Zo adviseert het fonds om niet de windkracht of buitentemperatuur als graadmeter te nemen voor het wel of niet insmeren, maar vooral te kijken naar de zonnekracht.

Ook het creëren van enkele schaduwrijke plekken op of rondom de opvang kan veel ellende voorkomen. Tot slot adviseert het Huidfonds gastouders en pedagogisch medewerkers om vooral een spel te maken van het insmeren (liefst een half uur voor het naar buiten gaan). Als insmeren eenmaal leuk is, wordt het een gewoonte waar kinderen de rest van hun leven profijt van hebben.