Gifwijzer vernieuwd: zo voorkom je vergiftiging bij kinderen

DATUM: 15 november 2018

De opvanglocatie van een gastouder moet aan strikte veiligheidseisen voldoen. En eigenlijk geldt dat voor het huis van elke ouder. Gevaarlijke spullen zoals schoonmaakproducten in het keukenkastje en knoopcelbatterijen in speelgoed moeten buiten het bereik van kinderen worden gehouden. Dat wordt nog maar eens bevestigd in de vernieuwde Gifwijzer van VeiligheidNL.

Vergiftiging: beter voorkomen dan genezen

De Gifwijzer is een gids voor ouders en verzorgers van jonge kinderen. Ook gastouders en pedagogisch medewerkers gebruiken de gids als hulpmiddel om vergiftiging te voorkomen of herkennen. Dat dit nodig is, blijkt uit de schrikbarende statistieken: elk jaar verschijnen er maar liefst 1100 kinderen tussen de 0 en 12 jaar in het ziekenhuis wegens vergiftigingsverschijnselen.

Ook op een kinderdagverblijf of gastouderopvanglocatie kan vergiftiging voorkomen als gevaarlijke omstandigheden door verantwoordelijken over het hoofd worden gezien. En wat te denken van opvang aan huis? Als gastouder is het belangrijk om te controleren of de woonruimte voldoet aan belangrijke veiligheidseisen en er geen risico op vergiftiging bestaat.

Richtlijnen voor ouders en verzorgers zoals gastouders

De Gifwijzer van VeiligheidNL wordt al jarenlang gebruikt door zowel ouders als kinderopvangprofessionals en is nu vernieuwd. Aanleiding voor de vernieuwing zijn de veranderde richtlijnen voor het toepassen van eerste hulp bij een vergiftiging. Er geldt nu een algemene Europese richtlijn: het direct bellen van het alarmnummer of de huisarts.

In het verleden was er geen sprake van een algemene richtlijn en werden per vergiftigingsscenario andere handelingen aanbevolen. In de praktijk waren die soms te complex en pakten ze daarom niet altijd even goed uit.

Wel bevat de nieuwe Gifwijzer naast de algemene richtlijn ook praktische tips op het gebied van preventie en behandeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van water of het herkennen van gevaarlijke situaties en producten.

Wat zijn risicoplekken en -producten?

De Gifwijzer onderscheidt verschillende categorieën van producten en plekken waar kinderen het meeste risico lopen. Zo liggen schoonmaakmiddelen vaak aan de basis van een vergiftiging, maar dat geldt ook voor rondslingerende medicijnen zoals cosmetica zoals nagellak en luchtjes. Tot slot is de tuin op de opvanglocatie soms onveilig vanwege de aanwezigheid van giftige planten of besjes.

In de Gifwijzer vinden lezers tot slot nog een top 10 van giftige stoffen waar kinderen in huis (of op een opvanglocatie) het vaakst mee in aanraking komen. Dit zijn:

  • Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen
  • Bestrijdingsmiddelen
  • Vloeibare textielwasmiddelen (bijvoorbeeld vloeibare tabletten die kinderen mooi vinden)
  • Vaatwasmiddelen
  • Afwasmiddelen (handwas)
  • Toiletblokjes
  • Sigaretten
  • Tandpasta
  • Knoopcelbatterijen (vaak in speelgoed)
  • Luchtverfrisser