Hitte gastouderopvang: wat te doen?

DATUM: 2 augustus 2019

Vorige week steeg het kwik voor het eerst in Nederland tot boven de 40 graden. De hittegolf zorgde ervoor dat tientallen kinderdagverblijven in het oosten van het land hun deuren sloten. Ook diverse gastouders besloten tijdelijk geen opvang te verlenen. Gaat de opvang tóch door? Dan zijn dit 4 tips om de hitte voor jonge kinderen zo draaglijk mogelijk te maken:

Neem verkoelende maatregelen

De ideale binnentemperatuur op een gastouderopvang of kinderopvanglocatie ligt tussen de 18 en 22 °C. Vanaf een temperatuur van 26 °C vermindert het welbevinden van jonge kinderen, omdat zij zichzelf nog niet goed tegen de hitte kunnen beschermen. Er kan dan uitdroging optreden met symptomen zoals donkere plasluiers, duizeligheid, misselijkheid, snelle polsslag of overmatig zweten.

Het treffen van verkoelende maatregelen is dan ook de belangrijkste tip die we kunnen geven om bovengenoemd scenario te voorkomen. Dat begint met het gebruik van goede zonwering aan de buitenzijde. Haal deze het liefst voor de nacht weer omhoog, zodat de gastouderopvang ’s nachts beter afkoelt.

Het openzetten van ramen heeft alleen zin als het buiten koeler is dan binnen (en dat is overdag meestal niet het geval). Daarnaast zijn ook verkoelingsmaatregelen als ventilatoren (staand of aan het plafond) een welkome aanvulling. Met name in het vaak warmere oosten van het land kan een airco voor een kinderdagverblijf of gastouder tot slot een goede investering zijn.

Smeer regelmatig in met zonnebrandcrème

Hoewel het verstandig is om bij extreme hitte niet teveel met jonge kinderen naar buiten te gaan, hoef je het niet helemaal te laten. Wel is het verstandig om ze zoveel mogelijk uit de zon te houden en regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème. Vraag de ouders om dit ’s ochtends zelf te doen en herhaal dit op de opvang daarna elke twee uur.

Hoewel blijkt dat gastouders steeds meer aandacht schenken aan zonbescherming, laat de voorlichting aan jonge kinderen nog te wensen over. Maak kinderen als gastouder daarom bewust van de noodzaak van insmeren en gebruik hiervoor een zonnebrandcrème met een minimale beschermingsfactor van 30. Lees hier meer tips voor zonbescherming van kinderen.

Las extra drinkmomenten in

Laat kinderen meer drinken en zet overal in huis koele flesjes water neer. Vermijd drinken met veel suiker (een waterijsje op zijn tijd mag natuurlijk best) en zorg voor eten met veel vocht (denk aan vers fruit en groente). Om te zorgen dat de allerkleinsten genoeg drinken, kun je bijvoorbeeld wat extra water aan melkproducten toevoegen.

Pas spelvormen aan

Nog een laatste tip: pas ook spelvormen aan. Laat kinderen niet in de volle zon spelen, maar liever in de schaduw of op de koelste plek in de gastouderopvang. Doe actieve spelletjes bij voorkeur in de koelere ochtenduren en vermijd al te actieve spelvormen op het heetste moment van de dag. Ook waterspelletjes en zwembadjes werken goed om kinderen de nodige verkoeling te bieden.