Hoe ga ik als gastouder om met een eenkennige baby?

DATUM: 9 augustus 2018

Al op jonge leeftijd onderscheiden kinderen zich door een eigen karakter. Zo schakelen sommige baby’s moeiteloos over op dagelijkse opvang door een gastouder, terwijl andere meer moeite hebben om zich los te rukken van de ouders. Gelukkig zijn er een aantal strategieën die je als gastouder kunt gebruiken om de overgang voor een eenkennige baby makkelijker te maken:

Creëer vastigheid voor de baby

Mensen zijn gewoontedieren en dat geldt meer nog voor kinderen. Baby’s hebben baat bij vaste patronen en niet voor niets bestaat het oude adagium van rust, reinheid en regelmaat. Hoewel het voor ouders misschien contra-intuïtief is, werkt het daarom het beste als de baby vanaf het begin vaak naar de gastouderopvang gaat. Zo verloopt het wenproces het snelst.

Niet alleen vastigheid in de opvangfrequentie, maar ook vastigheid op andere vlakken is belangrijk voor een soepele overgang. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de baby te maken krijgt met een vaste persoon – iets dat bij een gastouder automatisch het geval is, maar bij andere vormen van opvang minder vanzelfsprekend is. Ook het gebruik van herhaalde en voorspelbare patronen zoals vaste speel- en slaapplekken helpt de baby om zich sneller vertrouwd te voelen.

Betrek de ouders waar mogelijk

Voor een geslaagde overgang naar opvang spelen de ouders een cruciale rol. Allereerst is het belangrijk hen zoveel mogelijk bij het proces te betrekken. Pleeg regelmatig overleg zodat zij vertrouwen hebben dat hun kind bij jou in goede handen is. Op hun beurt stralen zij dit vertrouwen ook weer naar hun baby uit.

In landen zoals Duitsland gaat de betrokkenheid van de ouders zó ver, dat zij soms aanwezig zijn in de eerste periode van de opvang. Dit is voor een gastouder natuurlijk niet handig, maar het illustreert het belang van een intensieve samenwerking met ouders in de beginperiode. Alleen al het meenemen van een T-shirt met de geur van de ouders kan de baby soms veel helpen.

Creëer de ideale omgeving

Baby’s gedijen het best in een rustige omgeving met relatief weinig prikkels. Zeker een eenkennige baby zal moeite hebben om prikkels zonder de aanwezigheid van de ouders als steunpilaar te verwerken. Creëer daarom een kalme en huiselijke opvangomgeving en – nog belangrijker – straal zelf ook rust uit. Kinderen voelen jouw gemoedstoestand namelijk haarfijn aan.

Een ideale manier om bovenstaande tips te combineren, is om met de baby (en de andere kindjes!) naar buiten te gaan. Vermijd de stadsdrukte en zoek bij voorkeur een groene en rustige omgeving op. Dit heeft vaak een wonderbaarlijk kalmerend effect op kinderen en helpt ook jou als gastouder om even te ontspannen. En dat voelt de baby ook weer aan!