Hoe kiezen vraagouders een gastouder?

DATUM: 14 mei 2019

Dat wilde Ouders van Nu wel eens weten. De redactie van het bekende oudermagazine organiseerde een grootschalig onderzoek onder duizenden vraagouders en ontdekte waar de meeste van hen tijdens een kennismakingsgesprek op letten. Ook komt in het onderzoek naar voren waarom veel ouders gastouderopvang kiezen boven een kinderdagverblijf.

Hoe zoeken ouders naar een geschikte gastouder?

Veel ouders die op zoek zijn naar gastouderopvang, starten hun zoektocht tegenwoordig online. Via een zoekmachine zoals Google komen ze uit bij een gastouderbureau, waarbij ze in de meeste gevallen kiezen voor een (middel)groot bureau. Dit omdat dit in de ogen van vraagouders garant staat voor jarenlange kennis en ervaring.

Hebben ze ouders zich eenmaal bij een gastouderbureau ingeschreven, dan start het bemiddelingsproces. De bemiddelingsmedewerker gaat met de wensen aan de slag en koppelt de vraagouders aan een geschikte gastouder. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ouders deze gastouder vervolgens niet online checken, omdat zij vertrouwen op het oordeel van het bureau.

Waar letten ouders op tijdens de kennismaking?

Regelmatig worden ouders ook aan meerdere gastouders gekoppeld. Ze gaan dan bij elke gastouderopvang op kennismakingsgesprek en nemen op basis van deze gesprekken een definitieve beslissing.

Sommige ouders maken voorafgaand aan zo’n kennismakingsgesprek een lijst met belangrijke criteria om goed voorbereid het gesprek in te gaan. Meestal gaat het dan om criteria zoals de werkwijze op het gebied van eten, slapen en huilen, de persoonlijke klik met de gastouder en de netheid van de locatie.

Ook controleren sommige ouders op eventuele breekpunten, zoals de aanwezigheid van eventuele huisdieren of een gebrek aan ervaring bij de gastouder. Tot slot laten vraagouders het algehele gevoel dat ze aan elk gesprek overhouden zwaar meewegen in hun oordeel.

Waarom kiezen ouders gastouderopvang boven een kinderdagverblijf?

Ouders die kiezen voor gastouderopvang boven een kinderdagverblijf, hebben hier vaak meerdere redenen voor. Als belangrijkste redenen noemen zij de grote individuele aandacht voor het kind en de kleinschaligheid en huiselijkheid van de opvanglocatie. Kinderen kunnen er makkelijker in hun eigen ritme blijven en slapen op de tijden die ze thuis gewend zijn.

Ook hechten ouders aan de hoge interactiekwaliteit met gastouders in vergelijking met andere kinderopvanglocaties. Zij geven de voorkeur aan één aanspreekpunt boven wisselende leidsters in een kinderdagverblijf en noemen tot slot ook het kostenaspect een voordeel. Betalen is immers alleen verplicht als de gastouderopvang ook daadwerkelijk wordt afgenomen.