Hoe laat ik kinderen veilig spelen in het water?

DATUM: 3 september 2019

Nu het einde van de zomer met rasse schreden nadert en de warme zomerzon na een korte dip nog een laatste keer lijkt opgeleefd, is de verleiding als ouder, gastouder of pedagogisch medewerker groot om kinderen verkoeling te laten zoeken in of rondom water. Volgens VeiligheidNL een prima idee, mits je een aantal belangrijke tips in acht neemt.

Constant toezicht nodig vanwege verdrinkingsgevaar

Jonge kinderen laten baden in water is nooit zonder gevaar. VeiligheidNL schrijft dat van alle ongevallen verdrinking de meeste dodelijke slachtoffers veroorzaakt bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Hiervoor is een laagje water van slechts 10 centimeter nodig en daar is in de meeste gevulde kinderbadjes al snel sprake van.

Ook jonge kinderen die al wel hun zwemdiploma hebben, zijn nog niet automatisch zonder toezicht veilig in het water. Kinderen tot en met 6 jaar oud (maar ook oudere kinderen) kunnen risico’s niet voldoende inschatten en maken soms gevaarlijke keuzes tijdens het spelen. Continu toezicht is dan ook essentieel om de veiligheid van jonge kinderen te garanderen.

Verdrinking gebeurt vrijwel altijd in stilte

Dat het toezicht vanuit een ouder of opvangprofessional echt continu moet zijn, blijkt ook uit een voorbeeld van enkele jaren geleden. In de zomer verdronk toen bijna een driejarig jongetje in een opblaasbadje bij zijn gastouder in de tuin. Het jongetje belandde met zijn gezicht in een laagje water van hooguit vijf tot tien centimeter en dreigde hierdoor te verdrinken.

Doordat jonge kinderen vrijwel altijd in stilte verdrinken, had de gastouder pas na enige tijd door dat er iets aan de hand was. Toen ze hem vervolgens reanimeerde, kwam hij in het ziekenhuis gelukkig weer bij. VeiligheidNL stelt dat dit soort situaties niet alleen voorkomen in opblaaszwembadjes, maar ook in een gewoon bad, vijver of zelfs een kleine plas water. Constante alertheid is dan ook vereist.

Tips om kinderen veilig in en rondom water te laten spelen

Hoewel ook pech een rol speelt in sommige verdrinkingsgevallen, kun je als ouder of gastouder met enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen en scherpte al veel ellende voorkomen:

  • Zorg dat je het kind altijd kan zien (dus loop niet uit het zicht om ‘even’ iets anders te doen)
  • Zijn er andere volwassenen bij? Ga er niet vanuit dat iemand anders oplet, maar maak duidelijke afspraken over het toezicht
  • Laat het toezicht hoe dan ook nooit over aan een ouder kind
  • Leg je boek, telefoon of tablet weg en laat je niet afleiden
  • Voorkom dat er in een (opblaas)badje water of regenwater blijft staan
  • Laat kinderen zonder zwemdiploma altijd zwembandjes dragen
  • Blijf zo dicht bij peuters dat je ze kunt aanraken of oppakken
  • Houd je veiligheidskennis up-to-date en weet wat je moet doen bij verdrinking