Hoe werkt het Personenregister Kinderopvang?

DATUM: 22 februari 2018

Over precies een week is het zover: dan gaat het Personenregister Kinderopvang van start. Ben jij een gastouder met een eigen opvanglocatie of werk je als oppas aan huis? In beide gevallen is inschrijving in dit register noodzakelijk. In dit artikel schreven wij eerder over de aanleiding voor het register – dat is voornamelijk een goede en veilige kinderopvang. Hieronder gaan we nader in op de belangrijkste criteria voor inschrijving en de stappen die je hierbij als gastouder moet zetten.

Wat heb ik nodig voor mijn inschrijving?

Inschrijven in het nieuwe Personenregister Kinderopvang kan vanaf 1 maart 2018. Dit doe je via de website duo.nl/personenregisterkinderopvang met een geldige DigiD-code. Als je nog geen DigiD hebt, kun je deze aanvragen via digid.nl. Na registratie krijg je niet alleen toegang tot het inschrijfformulier voor het register, maar ook tot andere websites van de overheid.

Naast een DigiD (waar je waarschijnlijk reeds over beschikt), heb je als gastouder ook een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Ook die heb je waarschijnlijk al, evenals jouw huisgenoten van 18 jaar of ouder. Het Personenregister Kinderopvang stelt echter dezelfde eis aan alle andere personen met een structurele aanwezigheid op de opvanglocatie.

Wat is structurele aanwezigheid?

Dat betekent in de praktijk dat elke persoon van 18 jaar of ouder die minstens één keer per drie maanden minimaal een half uur tijdens opvanguren aanwezig is, binnen afzienbare tijd over een VOG moet beschikken. Deze richtlijnen zijn uiteraard niet van toepassing op een gastouder die werkt als oppas aan huis en gelden ook niet voor vraagouders die hun kinderen komen ophalen.

Voor een gastouder met een eigen opvanglocatie zijn personen met een structurele aanwezigheid bijvoorbeeld een schoonmaakster, een volwassen logé of een buurvrouw die overdag geregeld op bezoek komt. Aan de gastouder de taak om deze personen te informeren over de noodzaak van een inschrijving in het personenregister.

Wanneer inschrijven in het Personenregister Kinderopvang?

Ook aan het gastouderbureau moet worden doorgegeven wanneer iemand structureel aanwezig is. Het bureau kan dan online een VOG aanvragen voor deze persoon, waarna hij of zij zich kan registreren in het Personenregister Kinderopvang. Intern kan het gastouderbureau dit individu dan koppelen aan de organisatie.

Als gastouder heb je uiterlijk tot 1 juli 2018 de tijd om jezelf in te schrijven en te laten koppelen met je gastouderbureau. Meer weten over inschrijving in het Personenregister Kinderopvang en de bijbehorende regelgeving? Lees dan hier verder of bekijk de instructiemail die wij op 6 februari naar alle aangesloten gastouders hebben verzonden.