Kinderspel essentieel voor gezonde hersenontwikkeling

DATUM: 23 augustus 2019

Op 18 oktober vindt in Ede het event Topsprekers in de Kinderopvang plaats. Een van de topsprekers tijdens deze editie is wetenschapsjournalist Mark Mieras, die uitlegt hoe spelen bijdraagt aan een optimale ontwikkeling van het kinderbrein. Enkele maanden voorafgaand aan zijn lezing licht hij alvast een tipje van de sluier op.

Spel in kinderopvang niet altijd topprioriteit

In de Nederlandse kinderopvang is de kwaliteit van kinderspel al meer dan een halve eeuw een belangrijk aandachtspunt. Toch is er op dit vlak nog veel ruimte voor verbetering, vertelt Mieras. Volgens de wetenschapsjournalist staat de speelruimte in veel opvangcentra onder druk en hebben pedagogisch medewerkers en gastouders soms moeite om spelvormen optimaal te begeleiden.

En dat is zonde, want spel is absoluut essentieel voor een gezonde ontwikkeling van jonge hersenen. Net als vogels en jonge zoogdieren spelen kinderen om hun hersenen aan te scherpen en te organiseren. Spelen is dus veel meer dan alleen een aangenaam tijdverdrijf, zo benadrukt Mieras. Het is noodzakelijk voor een goede hersenontwikkeling, motorische ontwikkeling en sociaal gedrag.

Kinderspel: serieuzer dan vaak gedacht

Het plezier dat met spelen gepaard gaat, leidt echter vaak tot een misverstand. Niet alleen ouders, maar ook professionals zoals pedagogisch medewerkers en gastouders associëren het spelplezier met luchtig vertier en besteden liever aandacht aan serieuzere vormen van ontwikkeling. Maar daarin schuilt de misvatting: want juist spel ligt aan de basis van diepe en serieuze ontwikkeling.

Met name voor kinderopvangcentra en peuterspeelzalen heeft Mieras daarom een belangrijke tip. Hij adviseert om niet te snel te bezuinigen op de speelruimte ten faveure van ogenschijnlijk serieuzere zaken zoals veiligheid en hygiëne. Want kinderspel is nog altijd het kernproces voor een gezonde hersenontwikkeling en moet daarom leidend blijven in de opvang.

Interessante lezing voor gastouders

In zijn lezing licht Mieras het bovengenoemde standpunt nader toe en onderbouwt hij dit met intrigerende feiten en cijfers. Voor pedagogisch medewerkers en gastouders is zijn verhaal met name interessant omdat ze de principes achter kinderspel en hersenontwikkeling beter leren begrijpen. Waarom speelt het kind? Hoe dragen verschillende spelprincipes bij aan breinontwikkeling?

De wetenschapsjournalist neemt zijn toehoorders op bevlogen wijze mee in de ins en outs van kinderspel en hersenontwikkeling. Hij geeft praktische tips over een optimale begeleiding van kinderspel en het verkrijgen van de juiste mindset om dit als professional te stimuleren. Voor gastouders is deze lezing (en ook de rest van het event) een absolute aanrader.