Kwaliteitsmonitor oordeelt positief over gastouderopvang

DATUM: 15 maart 2019

De Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK) meet jaarlijks de kwaliteit van kinderopvangvoorzieningen in Nederland. Sinds afgelopen jaar worden ook gastouders meegenomen in de meting. Net als vorig jaar is de beoordeling van de gastouderopvang en de kinderopvangbranche in zijn geheel overwegend positief.

Kinderen bij gastouders in goede handen

Verantwoordelijk voor het uitvoeren van de jaarlijkse meting is een consortium van de Universiteit Utrecht en Sardes. Uit het onderzoek komt een helder beeld naar voren dat vergelijkbaar is met de resultaten van vorig jaar: de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang is voldoende tot goed, zeker ook in vergelijking met het buitenland.

Belangrijke meet criteria zijn is de gemiddelde emotionele kwaliteit op de opvang. Deze kan onder meer tot uiting komen in de sfeer op een gastouderopvang en de sensitiviteit van de gastouder. De kwaliteit van gastouders en andere opvangprofessionals is in Nederland dusdanig hoog, dat kinderen bij deze professionals in goede handen zijn.

Prettig klimaat voor kinderen

Net zo van belang als de emotionele kwaliteit, is de educatieve kwaliteit binnen de sector. Deze scoort in de Kwaliteitsmonitor weliswaar iets lager, maar nog altijd voldoende. Gastouders hebben over het algemeen een positieve werkbeleving en zorgen voor een prettig klimaat waarin kinderen elkaar helpen en lief voor elkaar zijn.

Ook de kwaliteit van interacties tussen gastouders en kinderen is zoals gebruikelijk goed. Wellicht draagt de relatief grote hoeveelheid individuele aandacht op de gastouderopvang hieraan bij. Opvallend aan het onderzoek is wel dat de verschillen in emotionele en educatieve kwaliteit bij gastouders groter zijn dan bij andere opvangprofessionals – met hogere pieken en diepere dalen.

Doen niet onder voor het buitenland

Als puntje van kritiek noemen de onderzoekers het relatief gebrekkige aanbod cursussen en workshops in de kinderopvang als geheel. Specifiek in de gastouderbranche organiseert Gastouderbureau Snoesje daarom al jarenlang aanvullende trainingen voor gastouders die hun kennisniveau willen bijhouden. Ook het bijwonen van initiatieven zoals de Week van het Jonge Kind kan geen kwaad om als professional elk jaar weer up-to-date te blijven.

Al met al is staatssecretaris Tamara van Ark tevreden met de resultaten, zo laat zij weten. De kinderopvang in Nederland scoort beter dan die in landen als Duitsland, Portugal, Zwitserland en de Verenigde Staten. Van Ark complimenteert dan ook alle gastouders en pedagogisch medewerkers die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor het bieden van kwalitatief hoogwaardige opvang.