Ondernemer of niet? Controleer het met deze tool

DATUM: 16 december 2016

Op de blog van Gastouderbureau Snoesje hebben we al veel geschreven over het ondernemerschap van gastouders. Best een complex onderwerp. Want daar waar veel gastouders bezweren dat ze aan de voorwaarden van het ondernemerschap voldoen, blijkt de Belastingdienst hier in sommige gevallen heel anders over te denken. Met een flinke terugvordering tot gevolg.

Maak gebruik van de OndernemersCheck

Als gastouder is het daarom zaak om dit soort ongewenste situaties te voorkomen. En de Belastingdienst helpt je daar graag een handje bij. Met de OndernemersCheck bijvoorbeeld, een nieuwe tool waarmee je eenvoudig zelf kunt berekenen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Wanneer je aan de voorwaarden voor het ondernemerschap voldoet, profiteer je namelijk van diverse aantrekkelijke aftrekposten. Zonde om geen aandacht aan te besteden dus. Maar als je hier onterecht gebruik van maakt, vordert de Belastingdienst de niet betaalde belasting vroeg of laat weer terug.

De beste strategie als gastouder is dus om alle twijfel weg te nemen. Zoek van tevoren goed uit of je ondernemer bent voor de belasting, zodat je het maximale uit je aangifte haalt en tegelijkertijd niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Hieronder leggen we uit hoe je de OndernemersCheck invult en op welke zaken je moet letten.

Vul de vragenlijst in

Bij het invullen van de OndernemersCheck beantwoord je maximaal 20 vragen over jouw situatie als ondernemer. Zelfstandigheid, ondernemersrisico, continuïteit en omvang zijn centrale begrippen in de vragenlijst. Beantwoord de vragen altijd eerlijk, want alleen dan krijg je een goed beeld van je werkelijke situatie.

Voordat je begint met het invullen van de vragenlijst, kies je eerst welke situatie en business op jou van toepassing zijn. Wil je bijvoorbeeld binnenkort voor jezelf gaan beginnen als gastouder of zie je jezelf al langere tijd als ondernemer? Ook wil de Belastingdienst van je weten of je goederen of diensten levert. Voor jou is logischerwijs het laatste het geval.

Lees de toelichting zorgvuldig

Vink de correcte velden aan en klik op ‘Start’ om te beginnen met de OndernemersCheck. Begrijp je een bepaalde vraag niet? Linksboven elke vraag zie je een vraagteken, klik hierop voor een toelichting over de vraag en de genoemde begrippen. Neem rustig de tijd om de uitleg helemaal door te lezen, zodat je zeker weet dat je het juiste antwoord geeft.

Ben je klaar met invullen? Dan weet je nu of je door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien. Die kans is overigens best aanwezig, want talloze gastouders in het land zijn voor de belastingdienst ondernemer en ook brancheorganisaties zoals het KennisNetwerk Gastouderopvang (KNGO) zijn van mening dat veel gastouders wel degelijk ondernemer zijn.