Overheid verkent veranderingen in gastouderopvang

DATUM: 16 juli 2021

Zoals aangekondigd heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het afgelopen half jaar benut voor een verkenning van mogelijke verbetermaatregelen in de gastouderopvang. In de verzamelbrief Kinderopvang van 18 juli 2021 geeft minister Koolmees een update over deze maatregelen, die zich vooral richten op het versterken van het toezicht door de GGD.

Waarom wordt het toezicht versterkt?

De gastouderopvang staat bekend om de door de bank genomen uitstekende kwaliteit en de specifieke voordelen ten opzichte van andere kinderopvangvormen zoals kleinschaligheid, flexibiliteit en betaalbaarheid. Afhankelijk van de gemeente krijgt echter slechts 5% tot 30% van de gastouders jaarlijks een bezoek van de inspecteur.

Dit is een verschil met kinderopvangcentra, waarvoor de wettelijke plicht geldt om deze jaarlijks 100% te controleren. De overheid wil daarom ook het toezicht in de gastouderopvang intensiveren. Niet zozeer omdat er signalen zijn dat de gemiddelde kwaliteit te wensen overlaat, maar wel om eventuele uitschieters naar beneden zoals die er overal zijn in een vroeg stadium te ondervangen.

Verbetering van kwaliteit en veiligheid

Minister Koolmees wil tevens aanvullende maatregelen nemen om de kwaliteit en veiligheid in de gastouderopvang naar een nog hoger niveau te brengen. Zo ziet de minister graag dat elk gastouderbureau serieus inzet op de zestien uur bemiddeling en begeleiding van aangesloten gastouders. Dit om te voorkomen dat er bureaus zijn die alleen een kassiersfunctie vervullen.

Ook pleit de minister in zijn kamerbrief voor een verdere professionalisering van het vak gastouder. Dit streven is in lijn met het project ‘Streng aan de poort’, dat al in 2016 werd geïntroduceerd en waarbij nieuwe gastouders die zich registreren door de GGD strenger gecontroleerd worden op hun diploma’s, visie en kennis van pedagogisch beleid.

Overheid werkt aan concrete voorstellen

Op dit moment worden de voorgenomen wijzigingen uitgewerkt tot concrete voorstellen. Ook de uiteenlopende gevolgen en consequenties op het gebied van uitvoering worden hierbij in ogenschouw genomen. De overheid staat hierover dan ook in nauw contact met organisaties zoals Stichting Nysa, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en GGD GHOR.

Minister Koolmees laat weten dat definitieve besluitvorming hierover in handen ligt van een volgend kabinet. Dit vanwege de benodigde wetswijzigingen, financiële dekking en demissionaire status van het huidige kabinet. De verwachting is dan ook dat het nog geruime tijd zal duren voordat gastouders in de praktijk iets van de veranderingen zullen merken.