Rechtsgeldig EHBO-certificaat verplicht voor gastouders

DATUM: 24 november 2016

Elke gastouder bij Gastouderbureau Snoesje is in het bezit van een EHBO-certificaat. Het gaat altijd om een certificaat dat is goedgekeurd door de overheid. Hier bestaat echter nogal eens de nodige verwarring over. Want wanneer is een certificaat nu rechtsgeldig en wanneer niet? Hieronder leggen we het haarfijn uit.

EHBO-certificaat gastouder wel of niet rechtsgeldig?

De discussie over de rechtsgeldigheid van EHBO-certificaten werd onlangs nieuw leven ingeblazen, toen het Livis-certificaat van een gastouder bij een bureau elders in het land als niet rechtsgeldig werd beoordeeld tijdens een inspectie. Hierop ontstond verwarring, want volgens Livis is hun certificaat EHBO bij Kinderen speciaal voor Gastouders gewoon goedgekeurd.

Gastouders die hun EHBO-certificaat bij Livis hebben behaald (in het verleden nog actief onder de naam www.iedereenehbo.nl), ontvangen na een succesvolle afronding van de cursus 3 documenten: het officiële Livis-certificaat, de Nationale EHBO-pas met Nederlands Rode Kruis-nummer en het online Nederlands Rode Kruis-certificaat.

De gastouder in kwestie, overigens ook actief als oppas aan huis, toonde haar per post toegestuurde Livis-certificaat aan de inspecteur maar werd onaangenaam verrast door de mededeling dat het document niet erkend wordt.

Wat blijkt: net als de Nationale EHBO-pas is het certificaat weliswaar een bewijs van deelname, maar het Nederlandse Rode Kruis-certificaat is uiteindelijk het document dat rechtsgeldig is en aan de inspecteur getoond moet worden. Voor alle deelnemers aan een Livis-cursus is het dan ook van belang om dit online document ook te downloaden.

Overzicht goedgekeurde EHBO-certificaten voor gastouders

Het succesvol afronden van de cursus EHBO bij Kinderen speciaal voor Gastouders verzekert deelnemers dus wel degelijk van een geldig certificaat. Alle goedgekeurde certificaten zijn door het Ministerie van Sociale Zaken opgenomen in het Register EHBO-certificaten gastouderopvang. Hieronder volgt een overzicht van alle goedgekeurde EHBO-certificaten voor gastouders:

  • Eerste Hulp aan Baby’s en Kinderen van het Nederlandse Rode Kruis;
  • Eerste Hulp aan kinderen van het Oranje Kruis
  • Spoedeisende Hulpverlening bij Kinderen (SEHBK) van NedCert
  • Spoedeisende Hulpverlening bij Slachtoffers (SEHSO) van NedCert
  • Acute Zorgverlener Module Kind en Omgeving van NIKTA
  • Acute Zorg bij kinderen van NIKTA
  • Eerstehulpverlener van NIKTA
  • Eerste Hulp bij werken met kinderen van het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening
  • Basis Eerstehulpverlener-LPEV met aantekening Eerste hulp aan Kinderen van Stichting LPEV