Staatssecretaris maakt excuses voor stopgezette toeslagen

DATUM: 26 oktober 2018

Ouders die gebruik maken van gastouderopvang of andere vormen van kinderopvang leunen hiervoor vaak sterk op kinderopvangtoeslag. Maar wat nu als deze plotsklaps onterecht wordt stopgezet? Het overkwam in 2014 diverse ouders. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel heeft hier nu zijn excuses voor aangeboden.

Belastingdienst vermoedde misbruik kinderopvangtoeslag

De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst heeft in de afgelopen periode flink wat reputatieschade opgelopen. Alles begon met de plotselinge stopzetting van kinderopvangtoeslagen voor een groep van 235 ouders in 2014. Al deze ouders maakten gebruik van gastouderopvang via een gastouderbureau dat verdacht werd van het misbruik van toeslagen.

Hier bleef het echter niet bij, want ook moesten de ouders in kwestie in sommige gevallen tienduizenden euro’s aan reeds ontvangen toeslag terugbetalen aan de Belastingdienst. Vonden de ouders zelf dat ze wel degelijk recht hadden op kinderopvangtoeslag? Dan moesten ze dat zelf aantonen met bewijsstukken.

Nu is dat laatste zo erg nog niet, maar opvallend is wel dat de afdeling Toeslagen de ouders niet duidelijk maakte welke stukken nodig waren om hun gelijk te bewijzen. Hierdoor waren de ouders niet in de gelegenheid om succesvol bezwaar aan te tekenen en hadden ze een dubbel probleem: ze moesten grote sommen geld terugbetalen én konden geen aanspraak meer maken op kinderopvangtoeslag.

Schadevergoeding voor procederende ouders

Menno Snel (D66) laat nu weten dat deze gang van zaken bij de Belastingdienst inderdaad niet de schoonheidsprijs verdient. De staatssecretaris van Financiën laat een intern onderzoek uitvoeren op de afdeling Toeslagen en maakt zijn excuses aan ouders voor de juridisch oneerlijke strijd die zij moesten voeren. Ook zegt hij toe alle nog lopende beroepszaken opnieuw te beoordelen.

De ouders, waarvan velen jarenlang procedeerden, zijn nu in afwachting van het geld waar ze in de meeste gevallen recht op hebben. Ook krijgen zij van de Belastingdienst een schadevergoeding die oploopt met 500 euro voor elk half jaar dat er verstrijkt. Opmerkelijk is dat een woordvoerder van de fiscus zegt dat het om enkele tientallen ouders gaat, terwijl de Ombudsman vorig jaar nog van 160 ouders sprak.

De Tweede Kamer was al langer verbolgen over de gang van zaken. Die oordeelde massaal dat het vermoeden van misbruik op zichzelf niet voldoende is om ouders op grote schaal financieel te straffen. En zeker niet om ze vervolgens de mogelijkheid te onthouden om zich juridisch te verdedigen. De komende maanden moeten uitwijzen hoe de Belastingdienst deze zaak verder afhandelt.