Stichting Groen Cement streeft naar groene kinderopvang

DATUM: 15 juni 2019

Stichting Groen Cement probeert twee werelden met elkaar te verbinden: die van kinderen en de natuur. Van oorsprong zijn deze werelden onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar in de huidige maatschappij zijn ze steeds verder van elkaar afgedreven. De stichting ziet groene kinderopvang als een deel van de oplossing en propageert dit inmiddels nu al meer dan tien jaar.

Buiten spelen in de natuur

Oprichter van Stichting Groen Cement is Janneke van den Bos, die zelf elk kinderopvanglocaties heeft in Delft en omstreken. Zoals zoveel kinderen van haar generatie was ze vroeger zelf dagelijks buiten te vinden. Om te rennen, te klimmen en in en over slootjes te springen. Maar ook om te spelen met en rondom dieren zoals kippen, koeien, eenden en konijnen.

Voor moderne kinderen is opgroeien in een dergelijke omgeving niet meer vanzelfsprekend. De meeste kinderen brengen veel tijd op hun spelcomputer door en doen dat soms zelfs op de bso, het kinderdagverblijf of bij de gastouder. Volgens Janneke kan dat ook anders, door kinderen een groene opvanglocatie te bieden en hen actief te stimuleren om buiten te spelen.

Kinderopvang in een groene omgeving

De huidige generatie jonge kinderen meer naar buiten brengen is niet alleen een romantische gedachte, maar biedt ook veel praktische voordelen. Kinderen leren namelijk veel over zichzelf, leeftijdsgenootjes én de wereld tijdens het buitenspelen in de natuur en ontwikkelen een gezond lichaam en belangrijke motorische vaardigheden.

Bovendien willen de meeste kinderen van nature graag naar buiten, zo zegt Janneke. Harde wind, kou of een regenbuitje schrikken hen niet af, terwijl ouders en kinderopvangprofessionals dan vaak geneigd zijn om de kinderen binnen te houden. Het is daarom zaak dat gastouders en pedagogisch medewerkers het buitenspelen gaan zien als een ontwikkelingskans in plaats van ontspanning alleen.

Groene opvanglocaties van gastouders

Ook de Hogeschool Leiden houdt zich momenteel bezig met natuurbeleving van baby’s en peuters en de invloed daarvan op hun ontwikkeling. Wetenschappelijk onderzoek wijst erop dat spelen in een groene omgeving – naast de eerder genoemde voordelen – kinderen ook nog eens socialer maakt en hun zicht bevordert. Het vele beeldschermgebruik van tegenwoordig is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van de alsmaar toenemende bijziendheid onder jonge kinderen.

Ook Gastouderbureau Snoesje onderkent het belang van buiten zijn voor jonge kinderen. Vele van onze opvanglocaties kenmerken zich dan ook door een groen karakter of zijn gelegen in de groene omgeving van Twente en de Achterhoek. Ben jij nog op zoek naar een groene gastouderopvanglocatie voor jouw kind? Bekijk dan hier onze opvanglocaties en ontdek de vele groene activiteiten en spelvormen die mogelijk zijn.