Stichting Nysa: toegankelijkheid gastouderopvang onder druk

DATUM: 13 maart 2022

Vanaf 1 januari 2023 wil het kabinet het maximaal uurtarief voor de gastouderopvang met € 0,15 verlagen. Eerder al sprak de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) van een onbegrijpelijk financieringsvoorstel en inmiddels heeft ook Stichting Nysa een uitgebreide reactie gegeven. De brancheorganisatie ziet dat met name ouders met lage inkomens hierdoor hard worden geraakt.

Verlaging maximaal uurtarief onwenselijk

Per 1 januari 2022 heeft het kabinet maar liefst € 6,4 miljoen uitgetrokken om het toezicht en de handhaving in de gastouderopvang te intensiveren. Dit intensievere toezicht wordt wettelijk verplicht, maar al eerder plaatste Stichting Nysa kanttekeningen bij de effectiviteit van deze maatregel als middel om de algehele kwaliteit in de gastouderopvang te verhogen.

Ook het met € 0,15 verlagen van de maximum uurprijs voor gastouderopvang sluit volgens Nysa niet aan op de ambitie om een kwaliteitsverbetering te realiseren. Uit een interviewsessie met het Ministerie van SZW komt daarnaast naar voren dat gastouders graag meer gezien willen worden als professionals. De verlaging van het maximale uurtarief doet geen recht aan deze wens.

Keuzevrijheid ouders komt in het geding

Stichting Nysa signaleert dat in het bijzonder ouders met lage inkomens, net zoals bij de plannen om kinderopvang gratis te maken, financieel door de maatregel worden getroffen. In de praktijk wordt hun eigen bijdrage immers hoger, waardoor de toegankelijkheid van de gastouderopvang in het geding komt en de keuzevrijheid van ouders door de overheid financieel wordt gestuurd.

Bovendien is het verlagen van de maximum uurprijs niet te verantwoorden in een tijd waarin het huidige maximale uurtarief al niet kostendekkend is. Gastouders en gastouderbureaus hebben te maken met stijgende kosten van elektra en gas en door het continue gebruik van zelftesten. Daarnaast is de indexatie voor 2022 slechts 0,51%, terwijl deze in 2021 2,7% bedroeg.

Reageren op internetconsultatie

De overheid brengt zowel ouders als gastouders hiermee in een spagaat. De gastouders kunnen door stijgende kosten hun tarieven niet verlagen en ouders worden door het kabinetsbesluit geconfronteerd met een hogere eigen bijdrage. Stichting Nysa verzoekt het Ministerie van SZW daarom om niet het maximale uurtarief van de gastouderopvang met € 0,15, maar dat van alle kinderopvang vormen met € 0,01 te verlagen.

Nysa doet een landelijke oproep aan alle ouders, gastouders en gastouderbureaus om te reageren op de internetconsultatie over dit voorgenomen kabinetsbesluit. De overheid kan deze reacties meewegen om de kwaliteit en uitvoerbaarheid van het voorstel te verbeteren. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 1100 reacties geplaatst.

Wil jij ook reageren op de internetconsultatie? Klik dan hier.