Stint-verbod op openbare weg van kracht

DATUM: 4 oktober 2018

Per 2 oktober zijn Stints niet meer toegestaan op de openbare weg. De elektrische bolderkarren die de afgelopen jaren zo populair waren voor het vervoer van kinderen, zijn in opspraak sinds een noodlottig ongeval met een Stint in Oss. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nu besloten het gebruik van Stints al dan niet tijdelijk te verbieden.

Technische constructie Stints twijfelachtig

De beslissing van de minister komt vlak na een recent onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Aanleiding voor het onderzoek is het ongeval in Oss. De inspectiedienst wilde vooral weten of technische problemen van de Stint invloed gehad kunnen hebben op het ongeluk. En wat blijkt: de onderzoekers hebben zo hun twijfels bij de technische constructie van de Stint.

Het technisch ontwerp van de Stint laat de mogelijkheid open dat het voertuig in bijzondere gevallen stilvalt of juist niet remt. Hierdoor kunnen er levensgevaarlijke verkeerssituaties ontstaan voor zowel de bestuurder, andere weggebruikers als de vervoerde kinderen. Het is de reden voor het ingrijpende besluit van de minister.

Besluit stelt kinderopvang voor problemen

De beslissing van Van Nieuwenhuizen heeft voor veel opschudding gezorgd in de kinderopvangbranche. Tal van ouders, BSO’s en kinderdagverblijven gebruiken namelijk Stints om kinderen van en naar de opvang te vervoeren. Ook bij gastouders is de Stint een populair vervoermiddel dat op korte termijn niet zo makkelijk is te vervangen.

Voor gastouders en pedagogisch medewerkers geldt nu dat improvisatie de enige oplossing is. Lopen en fietsen zijn de meest voor de hand liggende alternatieven. De Brancheorganisatie Kinderopvang vraagt zich echter terecht af of deze opties gezien de verkeersstatistieken daadwerkelijk veiliger zijn. Kinderdagverblijven zetten inmiddels zelfs taxibusjes in als tijdelijke oplossing.

Gastouder eist schadevergoeding

De problemen waar het Stint-verbod gastouders voor stelt heeft reeds geleid tot de eerste rechtszaak. Een dag na de beslissing van de minister sleepte gastouderopvang Het Kinderstraatje in Almere Van Nieuwenhuizen voor de rechter. De politiek houdt te weinig rekening met de Stint-gebruiker, zo luidt het argument.

De gastouder in kwestie heeft namelijk geen rijbewijs en moet de kinderen in de opvang nu op andere manieren vervoeren. Dat brengt veel extra kosten met zich mee, waar de gastouder niet zelf voor op wil draaien; ze eist een schadevergoeding vanuit de overheid. Naar verwachting komt deze zaak over een aantal weken voor de rechter.