Televisieprogramma onderzoekt gastouderopvangbranche

DATUM: 26 mei 2017

Veiligheid in de kinderopvang is al sinds jaar en dag een discussiepunt in de media. Regelmatig doet de journalistiek daarom onderzoek naar verschillende takken van opvang. Momenteel is het televisieprogramma De Monitor van KRO-NCRV dat onderzoek uitvoert en dan in het bijzonder naar de gastouderopvangbranche. Dit naar aanleiding van een recent incident.

Incident legt branche onder vergrootglas

Het incident in kwestie vindt plaats in 2015, als ouders hun dochtertje naar een 24-jarige gastouder brengen. Al na enkele dagen opvang, slaat het noodlot toe. De baby heeft een behoorlijke brandwond opgelopen, omdat ze in het bedje met haar hoofdje te dicht bij een hete radiator ligt. Een onveilige slaapsituatie, waar de gastouder beter op had moeten letten.

Ook hierna gaan er verschillende zaken mis. Zo handelt de gastouder niet volgens de voorschriften van de EHBO-cursus en koelt zij de wond met een koude, natte doek. Iets wat ten zeerste wordt afgeraden, want brandwonden moeten juist behandeld worden met stromend, lauw water. Iets waarvan zij als professional op de hoogte had moeten zijn.

Gezien de ernst van de verbranding, had de gastouder voorts direct 112 moeten bellen. Dit verzuimt zij, omdat de batterij van haar mobiele telefoon leeg is. De ouders van de baby zijn dan ook terecht zeer ontstemd over de gang van zaken. Voor televisieprogramma De Monitor is het aanleiding om te onderzoeken hoe vaak dit soort misstanden nu eigenlijk voorkomen.

Veiligheid gastouderopvang neemt alsmaar toe

Uiteraard is bovenstaand verhaal niet de norm. Net als in andere takken van kinderopvang, wordt in de gastouderopvang veel aandacht besteed aan veiligheid. Ook laat onderzoek zien dat de veiligheid in de branche alsmaar toeneemt. In dat opzicht zijn de ontwikkelingen dus positief. Toch is het volledig uitbannen van incidenten een doelstelling waarin geen enkele branche zal slagen.

Gelukkig zijn er veel maatregelen te nemen die de kans op dergelijke incidenten sterk minimaliseren. Gastouderbureau Snoesje draagt een veilige omgeving voor het kind hoog in het vaandel en stemt hier haar beleid dan ook op af. Zo zijn al onze gastouders op de hoogte van ons pedagogisch beleidsplan en het protocol kindermishandeling.

Ook vindt er jaarlijks een functioneringsgesprek plaats met elke gastouder en wordt de opvang geëvalueerd met de vraagouders. Vanzelfsprekend beschikken al onze gastouders over een certificaat Kinder EHBO en een Verklaring Omtrent Gedrag. Tot slot controleert de GGD jaarlijks steekproefsgewijs opvanglocaties op belangrijke aspecten zoals veiligheid en hygiëne.