Veel kinderen onveilig vervoerd in auto

DATUM: 18 januari 2019

Maar liefst 80% van de jonge Nederlandse kinderen zit onveilig in de auto. Dat blijkt uit onderzoek van de Taskforce Kinderveiligheid. Veel heeft te maken met een incorrect gebruik van autostoeltjes. Experts maken zich zorgen over de onderzoeksresultaten. Gedragsverandering bij ouders is dan ook noodzakelijk om het autovervoer van kinderen veiliger te maken.

Onderzoek van Taskforce Kinderveiligheid

De Taskforce Kinderveiligheid is een samenwerkingsverband van meerdere organisaties waaronder VeiligheidNL en ErasmusMC.

De onderzoekers richtten zich met name op kinderen in de leeftijdsgroep van nul tot acht jaar. Zij beoordeelden de veiligheid van vervoer van in totaal bijna 500 kinderen in het onderzoek. Een onderzoekspopulatie die volgens de wetenschappers groot genoeg is om conclusies te kunnen trekken.

Uit het onderzoeksrapport komen zorgwekkende statistieken naar voren. Zo zitten maar liefst acht op de tien kinderen op onveilige wijze in de auto. Dat gebeurt zowel bij korte autoritjes (bijvoorbeeld van het ouderlijk huis naar de gastouder) als bij langere ritten waarbij geruime tijd over de snelweg wordt gereden. Conclusie van de onderzoekers: het gaat om een ronduit gevaarlijke situatie.

Wat gaat er mis bij kindervervoer in de auto?

De onveiligheid van kinderen in de auto heeft meerdere oorzaken. Cruciaal is onder meer het vastzetten van de autostoel op de achterbank, wat in maar liefst de helft van de gevallen niet op de juiste wijze gebeurt.

Zelfs nog vaker gaat het mis bij het plaatsen van het kind in de autostoel – maar liefst zes op de tien kinderen zitten te los in het stoeltje doordat de gordels niet strak genoeg aangetrokken zijn. De kans daarop blijkt nog groter als iemand anders dan de ouders het kind vervoert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ander familielid zoals een opa of oma.

Kinder- en traumachirurg dr. William Kramer maakt zich grote zorgen over de onderzoeksresultaten. Hij benadrukt dat een autostoeltje geen effect sorteert op het moment dat het stoeltje onjuist is vastgezet of de gordels niet goed zijn aangetrokken. Een botsing met de auto heeft dan rampzalige gevolgen.

Hoe vervoer ik kinderen wél veilig in de auto?

De Taskforce Kinderveiligheid heeft tot slot nog een aantal tips voor ouders – of andere familieleden en opvangprofessionals zoals gastouders die kinderen in de auto vervoeren – om kindervervoer veiliger te maken:

  • Koop het juiste autostoeltje op basis van de lengte en het gewicht van het kind
  • Plaats het autostoeltje op de voorgeschreven wijze en in de juiste richting in de auto
  • Trek de riempjes goed aan – de speling ten opzichte van het kind mag maximaal 1 cm zijn
  • Bevestig de gordel op correcte wijze en niet gedraaid
  • Trek een dikke jas bij het kind uit – deze zorgt voor meer speling tussen de riempjes
  • Klikt het kind de gordel zelf vast? Controleer dan een juiste bevestiging