Veiligheidsmaatregelen voor waterpret

DATUM: 17 augustus 2016

Jonge kinderen houden van waterpret en spelen tijdens warme zomerdagen dan ook graag in een zwembadje in de tuin. Toch brengt dit volgens het Kennisnetwerk Gastouderopvang (KNGO) ook de nodige gevaren met zich mee. Al bij een klein laagje water in het bad bestaat er namelijk een verdrinkingsrisico wanneer de ouder of gastouder even niet oplet.

Verdrinkingsongeval bij gastouder in tuin

Afgelopen maand verdronk de driejarige Stan uit Winterswijk bijna in het opblaaszwembadje in de achtertuin van zijn gastouder. Samen met zijn anderhalf jaar oudere zusje speelde hij in het bad, dat slechts een laagje water van ten hoogste vijf tot tien centimeter bevatte. Stan belandde met zijn gezicht in het water en dreigde aanvankelijk te verdrinken.

De gastouder handelde adequaat en haalde Stan bijtijds uit het badje. Omdat het jongetje al blauw aangelopen was, begon ze direct met reanimeren. Dankzij dit optreden is de situatie goed afgelopen, want later in het ziekenhuis kwam Stan gelukkig weer bij zijn positieven. Inmiddels is het jongetje weer thuis bij zijn ouders en maakt hij het gelukkig uitstekend.

Verdrinking bij kinderen gaat snel en ongemerkt

Toch deed het incident veel stof opwaaien in Nederland. Het vormde voor zowel ouders een gastouders een herinnering dat kleine laagjes water voor jonge kinderen acuut verdrinkingsgevaar kunnen opleveren. Een kind kan immers niet alleen verdrinken in een zwembadje, maar ook in een vijver, plas water of in bad.

Wat het extra gevaarlijk maakt, is dat jonge kinderen vrijwel altijd in stilte verdrinken. Een klein kind heeft namelijk niet voldoende lucht om hulp te roepen. In tegenstelling tot in de films, kan verdrinking in werkelijkheid dus vrijwel ongemerkt en snel plaatsvinden. Bij een volwassene kan verdrinking zich al in 20 seconden voltrekken, terwijl dit bij jonge kinderen nog sneller gaat.

Neem de volgende veiligheidsmaatregelen in acht

Waakzaamheid bij ouders en gastouders is dan ook op zijn plaats, zo stelt het KNGO. Meer dan 25% van de verdrinkingsongelukken gebeurt in of nabij de woning. Het is dan ook van essentieel belang om als gastouder continu alert te zijn. Voorts geeft het kennisnetwerk nog een aantal veiligheidsmaatregelen op het gebied van kinderen en water:

  • Blijf áltijd zelf op het kind letten, zowel in het zwembad als in bad of bij de vijver
  • Geef nooit een ouder kind de verantwoordelijkheid voor toezicht op een jonger kind
  • Verwijder het water uit het opblaaszwembadje na gebruik
  • Voorkom dat er regenwater in het zwembadje komt en blijft staan
  • Doe kinderen zonder zwemdiploma áltijd zwembandjes om in het zwembad
  • Weet wat je moet doen bij verdrinking