Voedingscentrum introduceert nieuw voedingsbeleid

DATUM: 8 augustus 2016

In maart 2016 introduceerde het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf. Ook het aanbevolen voedingsbeleid voor kinderen is hierdoor veranderd. Speciaal voor professionals in de kinderopvang heeft het Voedingscentrum op haar website een diversiteit aan voedingsadviezen en een voorbeeld voedingsbeleid geplaatst.

Gastouderopvang legt solide voedingsbasis

In de visie van het Voedingscentrum speelt kinderopvang zoals gastouderopvang een belangrijke rol in het aanleren van een gezonde levensstijl. Al op jonge leeftijd vormen kinderen immers bepaalde gewoontes en zaken zoals voeding en gezondheid maken hier een groot onderdeel van uit. Goede begeleiding op dit vlak helpt dan ook om een solide basis te leggen bij het kind.

Juist in de huiselijke omgeving van een gastouder, waar het kind over het algemeen regelmatig verblijft, is het belangrijk om vroeg te beginnen met het aanleren van de juiste gewoontes. De kans neemt hierdoor toe dat het kind het aangeleerde voedingspatroon snel oppikt en ook thuis bij de ouders gemakkelijker implementeert.

Nog beter in dit opzicht is misschien wel een oppas aan huis, die het kind stimuleert om in de eigen thuisomgeving de juiste voedselkeuzes te maken en voldoende te bewegen. Een goede communicatie met de ouders is hierbij onontbeerlijk, zodat er een uniform voedselbeleid ontstaat en de veranderingen bij het kind ook duurzaam zijn.

Nieuw voedingsbeleid voor gastouderopvang in enkele stappen

Het Voedingscentrum adviseert het volgen van 3 simpele stappen om tot een compleet voedingsbeleid voor jonge kinderen te komen:

Stap 1: Ontwikkel als gastouder een helder voedingsbeleid voor kinderen

Op de website van het Voedingscentrum staat een voorbeeld-voedingsbeleid dat als uitgangspunt kan dienen bij het ontwikkelen van het eigen voedingsbeleid. Het voorbeeld is in zijn geheel over te nemen, maar er kunnen bijvoorbeeld ook delen uit gebruikt worden.

Stap 2: Maak een nieuw boodschappenlijstje

Na het creëren van het voedingsbeleid weet je als gastouder welke voedingsmiddelen je wilt gebruiken in jouw gastouderopvang. Pas je boodschappenlijst hierop aan en dwing jezelf om geen overbodige aankopen te doen. Wanneer er veel zaken zoals snoep in de opvang aanwezig zijn, wordt het risico groter dat je afwijkt van het eerder opgestelde voedingsbeleid.

Stap 3: Stem het nieuwe voedingsbeleid af met de ouders

Het ontwikkelen van een eigen voedingsbeleid is een uitstekend initiatief, maar uiteraard hebben de ouders van het kind een belangrijke stem. Licht je keuzes op basis van de door het Voedingscentrum aangeleverde informatie duidelijk toe en respecteer de eventuele wensen van de ouders. Probeer de ouders in het belang van het kind te enthousiasmeren over het onderwerp voeding en gezondheid.

Meer weten over voedingsnieuwtjes voor gastouders?

Wil je op de hoogte blijven van de laatste inzichten op het gebied van kindervoeding? Mail dan je naam en e-mailadres naar kinderopvang@voedingscentrum.nl en ontvang regelmatig de laatste updates over bijvoorbeeld gewijzigde voedingsadviezen en andere interessante wetenswaardigheden.