Waar mag een baby bij de gastouder slapen?

DATUM: 18 augustus 2018

Inzichten over de veiligheid van kinderen veranderen continu. Zijn veiligheidsmaatregelen voor verbetering vatbaar of zijn we juist overbeschermend geworden? De experts verschillen hierover van mening. Zo ook over het vraagstuk waar baby’s veilig mogen slapen. Is dat alleen in een goedgekeurd ledikant of mag het ook in de kinderwagen? Het antwoord lees je hieronder.

Hoe veilig is slapen in de kinderwagen?

Het slaapgedrag van baby’s laat zich soms lastig voorspellen. Daar waar de ene baby er een duidelijk slaapritme op nahoudt, valt er op het slaapritme van de ander geen peil te trekken. Hierdoor kan het zomaar gebeuren dat je als gastouder een of meerdere baby’s hebt die steevast in de kinderwagen in slaap vallen. Maar is dat eigenlijk wel veilig?

De afgelopen tijd zijn meerdere gastouders door medewerkers van de GGD GHOR gewezen op de gevaren van het slapen in een kinderwagen. Soms werd zelfs gesteld dat dit officieel niet is toegestaan. Een woordvoerder van de GGD verschafte desgevraagd opheldering: slapen in een kinderwagen mag wel degelijk, maar volgens officiële richtlijnen heeft het niet de voorkeur.

Goedgekeurd wiegje of bed verplicht bij gastouder

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een wieg of ledikant de veiligste slaapplek is voor een baby. Met name de luchtdoorlatende eigenschappen van deze slaapproducten zijn een belangrijk pluspunt. Het gebrek aan ventilerende eigenschappen maakt een kinderwagen minder geschikt om langdurig in te slapen. Af en toe kleine slaapjes vormen natuurlijk geen enkel probleem.

In tegenstelling tot een kinderwagen moeten bedden en wiegjes aantoonbaar veilig zijn om in te slapen. De overheid heeft regelgeving hieromtrent opgenomen in het Warenwetbesluit Kinderbedden en -boxen. Sinds enkele jaren moeten alle bedden in de gastouderopvang aan deze wetgeving voldoen. Dat geldt ook voor de bedden in het huis van de ouders als de oppas daar komt.

Slaapplek baby naar eigen inzicht gastouder – veilig bed heeft voorkeur

Niet alleen moeten de bedden bij een gastouder voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen, maar ook moeten er op de gastouderopvang voldoende van deze bedden beschikbaar zijn. Is dat niet het geval en slaapt een kind in een bed dat niet aan de regelgeving voldoet? Dan begaat de gastouder in de ogen van de inspectie een overtreding.

Slaapt het kind in een kinderwagen in plaats van een onveilig bed? Dan beoordeelt de inspecteur bij een eventuele inspectie ter plekke of de veiligheid van het kind geborgd is. Dat neemt niet weg dat er bij een gastouder altijd voldoende wettelijk goedgekeurde bedden beschikbaar moeten zijn. Daarin slapen is nog altijd het veiligst en geniet de sterke voorkeur van alle officiële instanties.