Week van het Jonge Kind ingeluid met openingsevent

DATUM: 5 maart 2019

De Week van het Jonge Kind is een jaarlijks evenement voor iedereen die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van het jonge kind. Van ouders tot gastouders en van leerkrachten tot pedagogisch medewerkers. Op 5 april vindt op evenementenlocatie Green Village in Nieuwegein alvast het openingsevent plaats en dat is voor gastouders zeker de moeite van een bezoekje waard.

Waarom naar het openingsevent?

De Week van het Jonge Kind richt zich specifiek op kennisdeling over de opvoeding, ontwikkeling en begeleiding van het jonge kind (leeftijdscategorie 0 tot 6 jaar). De eerste levensjaren van een kind zijn cruciaal voor de ontwikkeling op latere leeftijd en daarom komen gastouders, ouders en andere opvoeders tijdens dit event massaal bijeen om waardevolle inzichten te delen.

Hoewel het grootste deel van de Week van het Jonge Kind plaatsvindt van 8 tot 12 april, zit ook het eendaagse openingsevent op 5 april boordevol nuttige informatie. Aan de hand van de 3 hoofdthema’s ontwikkeling, gezondheid en inclusie van het jonge kind heb je als bezoeker de keuze uit een verscheidenheid van sessies om bij te wonen.

Ontwikkeling van het jonge kind

Binnen het thema ‘Ontwikkeling van het jonge kind’ zijn een aantal sessies bijzonder interessant voor gastouders en pedagogisch medewerkers. De sessie over ‘Babyontwikkeling in de dagelijkse praktijk’ biedt professionals bijvoorbeeld inzicht in nieuwe manieren om baby’s bij hun ontwikkeling optimaal te ondersteunen.

Meer gericht op oudere kinderen in de gastouder- en kinderopvang is de sessie ‘Negen vormen van intelligentie’, die gastouders nieuwe handvatten biedt om het jonge kind vanuit verschillende invalshoeken te stimuleren.

Gezondheid van het jonge kind

Binnen het thema ‘Gezondheid van het jonge kind’ is het de sessie ‘De rol van kinderopvang bij mediaopvoeding’ die opvalt. Jonge kinderen hebben baat bij veel spel en interactie en teveel schermgebruik tijdens opvanguren (en thuis) is niet nodig (of wenselijk). Dat betekent voor een gastouder in overleg met de ouders stelling nemen en keuzes maken.

Een centrale rol binnen dit thema spelen ook sessies over beweging. In sessies als ‘Peuteryoga’, ‘Peuterdans’ en ‘Zet in op spelenderwijs bewegen!’ leert de gastouder hoe zij kinderen op een laagdrempelige manier kan inzetten om gezond te bewegen.

Inclusie van het jonge kind

Binnen het thema ‘Inclusie van het jonge kind’ zijn de sessies minder specifiek gericht op gastouders, maar desalniettemin in zijn algemeenheid wel interessant. Sessies als ‘Mannen in de kinderopvang’ en ‘Passende kinderopvang, hoe regel je dat?’ zijn met name relevant voor ouders en managers in de gastouder- en kinderopvang.

Meer informatie

Meer weten over het Openingsevent Week van het Jonge Kind? Ga dan naar de website om het gehele programma te bekijken of om je direct aan te melden.