Zithulpmiddelen remmen motorische ontwikkeling

DATUM: 4 augustus 2017

Het speelgedrag dat kinderen thuis en bij een gastouder vertonen, is een cruciaal onderdeel van hun motorische ontwikkeling. Zaken als rollen, kruipen en optrekken worden tegenwoordig echter steeds minder vanzelfsprekend, met de sterke opkomst van bedjes, autostoeltjes en aanverwante artikelen. Hierdoor verloopt de motorische ontwikkeling van Vlaamse en Nederlandse baby’s relatief traag.

Steeds minder ruimte voor elementaire vaardigheden

Onderzoekers van de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (Universiteit Gent) signaleerden deze trend reeds in 2010. Steeds meer autostoeltjes kunnen multifunctioneel worden ingezet als wandelwagen, waardoor kinderen hier een groot gedeelte van hun dag in doorbrengen. Eerst liggen ze in de auto, vervolgens in de wandelwagen en tot slot worden ze thuis in een bedje gelegd. Hierdoor blijft steeds minder ruimte over voor elementaire zaken zoals kruipen, optrekken en rollen.

Nieuw onderzoek naar bevindingen

Een zorgwekkende ontwikkeling, want een goede ontwikkeling van motorische vaardigheden vormt het fundament voor de verdere ontwikkeling van het kind. De Gentse onderzoekers besloten hun bevindingen uit 2010 daarom opnieuw te beproeven in de vorm van een masterproef.

Ze volgden de motorische ontwikkeling van 77 baby’s in de leeftijdscategorie van 4 maanden tot het moment waarop ze zelfstandig konden stappen. Metingen werden afgenomen met behulp van de AIMS, een gerenommeerde motorische test afkomstig uit Canada.

Tijdens het onderzoek kwam al snel naar voren dat de kinderen zich relatief traag ontwikkelden ten opzichte van de normen van de AIMS. Daarnaast zetten de Vlaamse en Nederlandse kinderen uit het onderzoek pas laat hun eerste stapjes, vergeleken met kinderen in landen als de Verenigde Staten, Noorwegen, Brazilië, Ghana, India en Oman. Dat blijkt uit vergelijkend onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2006.

Beperkt gebruik van zithulpmiddelen en gerelateerde artikelen

De onderzoekers signaleren een duidelijke correlatie tussen de aanwezigheid van moderne zithulpmiddelen en de snelheid waarmee de motorische ontwikkeling zich voltrekt. Hoewel de resultaten uit enkele studies niet als waterdicht bewijs kunnen worden gezien, roepen de onderzoekers toch op om het gebruik van autostoeltjes en aanverwante artikelen waar mogelijk te beperken.

Uiteraard is er niets mis met het gebruik van een autostoeltje tijdens een autorit. Maar zodra de rit voorbij is, wordt aangeraden om de baby op zijn buik te leggen zodat hij kan spelen. Alleen op die manier ontwikkelen kinderen elementaire vaardigheden zoals optrekken, kruipen en rollen. Meer weten? Op deze website geven de onderzoekers meer tips over de optimale houdingen voor baby’s.