Zonnetjesweek: informatie over zonbescherming bij het jonge kind

DATUM: 25 maart 2019

Van 15 tot 19 april is het weer zover: dan organiseert het Huidfonds de Zonnetjesweek. De week staat geheel in het teken van zonbescherming bij kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouders. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de bescherming van jonge kinderen tegen de zon lang niet altijd voldoende is. Dat moet en kan beter, vindt het Huidfonds.

Weinig aandacht voor voorlichting over de zon

Het Huidfonds heeft het genoemde onderzoek zelf uitgevoerd onder tien kinderdagverblijven in Nederland. De pedagogisch medewerkers bleken in de meeste gevallen voldoende aandacht te besteden aan het insmeren van de kinderen. Ook het ontwijken van de zon tussen 12 uur en 15 uur ’s middags stond hoog op de agenda.

Op het gebied van voorlichting viel echter nog de nodige winst te behalen. 65% van de kinderdagverblijven in het onderzoek besteedde nauwelijks aandacht aan voorlichtende activiteiten voor kinderen in de leeftijdscategorie van 0 tot 4 jaar en hun ouders. En dat terwijl juist voorlichting van belang is om kinderen en ouders duurzame zonbeschermingsgewoonten aan te leren.

Ouders als gastouder informeren over zonbescherming

Volgens het Huidfonds hebben ouders in Nederland gemiddeld een redelijke kennis van zonbescherming. Vrijwel elke ouder weet dat het insmeren van jonge kinderen belangrijk is om huidkanker te voorkomen. Naast dit basisprincipe, bestaat er echter nog veel onduidelijkheid over zaken als UV-straling, huidonderzoek en andere zonbeschermende maatregelen.

Veel ouders geven aan open te staan voor meer informatie over zonbescherming vanuit de opvangprofessional. Sommige ouders prefereren een folder, website of brochure, terwijl anderen zich liever laten informeren tijdens een bezoek aan huis bij bijvoorbeeld een gastouder. Het ophalen van kinderen op de gastouderopvang is hiervoor vaak een mooi moment.

Zonnetjesweek voor een huidkankervrije generatie

Volgens het Huidfonds mag het belang van preventieve maatregelen voor zonbescherming op jonge leeftijd niet worden onderschat. Overmatige blootstelling aan UV-straling als kind leidt namelijk tot een significant hoger risico op huidkanker als volwassene.

De huid van jonge kinderen is extra kwetsbaar en daarom is het cruciaal om deze gedurende de hele dag optimaal te beschermen. Tijdens de Zonnetjesweek krijgen professionals zoals gastouders informatie over de best mogelijke zonbescherming en leren ook kinderen spelenderwijs over de zon.

Het fonds streeft naar een huidkankervrije generatie en biedt op zijn website een quiz waarmee ouders en opvangprofessionals hun kennis kunnen testen. Wil jij als gastouder meedoen aan de Zonnetjesweek? Meld je dan hier aan.