Ervaring van gastouder Maaike

Ervaring van gastouder Maaike

Wat vind ik het een groot feest om gastouder te mogen zijn! Zou er een verkiezing zijn om te bepalen wat het leukste beroep is dat bestaat, dan hoef ik geen moment te denken: met stip op nummer 1 is dat het gastouderschap! Ik zou niet meer anders willen. Ik hoop dit werk nog heel, heel veel jaren te mogen doen. Ik heb altijd al van kinderen gehouden en veel met kinderen gedaan.

Toen ik zelf moeder werd, wilde ik er volledig voor onze kinderen zijn en gaf ik aan dat ik de eerstkomende tien jaar heerlijk thuis wilde blijven. Ik heb deze jaren van samen-zijn met ons gezin als heel waardevol ervaren. Ik ben een echte huismus en geniet ervan om thuis te zijn. Onze kinderen zijn inmiddels een stuk groter en ouder geworden (16, 12 en 10 jaar) en zijn zeker nog graag thuis, maar ze hebben natuurlijk ook school en andere activiteiten. Met het ouder worden van onze kinderen kwam er meer tijd en ruimte voor mij om dingen op te pakken. Ik werd door verschillende ouders van het schoolplein gevraagd om op te passen op hun kinderen. Leuk! Ik ben er altijd voor in om iets met kinderen te mogen doen. Onze kinderen vonden het ook heel gezellig als hier thuis een oppaskindje kwam. Het bleek heel goed te combineren met ons gezinsleven en zo kwam ik bij het idee van gastouder worden. Met veel enthousiasme ben ik begonnen als gastouder en nee, dat enthousiasme word niet minder met de loop van de tijd, maar is uitgegroeid naar een passie, dankbaarheid en liefde voor dit mooie werk met de kindjes.

Ik ben in eerste instantie begonnen bij gastouderbureau de Herberg. Dit is een christelijk bureau en dat past goed bij mij omdat ik zelf ook christen ben. Na korte tijd werd ik spontaan opgebeld door Pascalle van Gastouderbureau Snoesje. Zij kende mij via via omdat ze zelf ook christen is. Ze had gehoord dat ik begonnen was als gastouder en ze legde me de mogelijkheid voor om me ook bij Snoesje in te schrijven. Ik moest er even over denken. Niet dat het me niet aansprak. Zeker wel! Ik heb de website van Snoesje doorgelezen en de aanpak en opzet van dit gastouderbureau sprak me direct aan. Ik had alleen nooit stil gestaan bij de optie van gastouder zijn voor twee bureaus. Maar waarom ook niet? In de praktijk blijkt het nu ook inderdaad prima te kunnen. Ik ben heel blij dat ik zowel voor de Herberg en voor Snoesje mag werken. De kindjes die via deze twee bureaus in mijn opvang zijn gekomen, passen heel goed bij elkaar en er is elke dag veel gezelligheid en plezier. Ik vind het heel mooi hoe de kinderen zich ieder in hun eigen tempo ontwikkelen. Ieder kindje is zo uniek en waardevol. Ik vind het belangrijk dat er oog is voor de eigenheid van ieder kind en dat ze zichzelf kunnen zijn in een huiselijke, vertrouwde omgeving.

Toen ik aan Pascalle een volmondig ja als antwoord gaf op haar vraag of ik bij Snoesje gastouder wilde zijn, kwam ze nog diezelfde week bij mij thuis langs om dingen door te spreken. Wat een fijn, gezellig en duidelijk gesprek was dat. Ook de andere medewerkers heb ik in de loop van de tijd leren kennen via telefoon, mail en life-gesprekken. Stuk voor stuk lieve, enthousiaste, kundige mensen met passie voor kinderen. Bedankt Snoesje voor jullie betrokkenheid en beschikbaarheid! Door jullie bemiddeling en door die van de Herberg, kan ik dagelijks optrekken met snoesjes van kinderen. Wie wil dat nou niet!