Ervaring van gastouder Patthama

Ervaring van gastouder Patthama

Hai iedereen,

Ik ben Patthama (1985) en moeder van 3 boefjes. Een meisje (2011), een jongen (2013) en een baby-boy (2018) van bijna 8 maanden. Ik wist al heel vroeg dat ik graag met kinderen wilde gaan werken. Ik heb toen eerst SPW-activiteiten begeleider niveau 4 gedaan en daarna HBO Pedagogiek. Door persoonlijke omstandigheden heb ik mijn eindscriptie niet af kunnen maken, maar ik wilde nog steeds met kinderen werken… en door gastouder te worden kon ik toch gaan doen wat ik leuk vind.

“Vanaf het eerste moment was er een goede klik. Ze hielpen mij goed door de opstartproblemen heen”.

Na een slechte ervaring met een ander gastouderbureau heb ik toen, eind 2014, Snoesje gebeld en binnen een week hebben we contact gehad en een contract getekend! Vanaf het eerste moment was er een goede klik. Ze hielpen mij goed door de opstartproblemen heen, aan kinderen die opvang nodig hadden, met de urenadministratie als ik het even niet snap en zo nodig ook hoe we de belastingaangifte moesten invullen. Ze staan altijd voor mij klaar als ik hen nodig heb en ze laten merken dat de gast- èn vraagouders belangrijk voor ze zijn.Bij ons thuis staan zelf spelen en dingen samen doen centraal. Kinderen leren bij ons veel zelf te spelen. We hebben veel dingen waarmee ze kunnen spelen: een houten treinbaan, Lego, Duplo, Knexx, Clicks, klei, grote en kleine strijkkralen, noem maar op. Ze hoeven het alleen maar te vragen. Daarnaast zijn we regelmatig samen aan het bakken of knutselen. Op deze manier leren de kinderen op spelenderwijze bijvoorbeeld de ingrediënten te benoemen, en kleuren en vormen te herkennen. En wanneer het weer het toe laat gaan we vaak samen naar buiten, om te wandelen, boodschappen te doen en te spelen. En wanneer ik niet al te veel kinderen heb ga ik graag met ze zwemmen, naar de kinderboerderij of een binnenspeeltuin. We zitten eigenlijk nooit stil. Wat ook belangrijk is bij ons, is dat we elkaar helpen, dankjewel zeggen en op de juiste manier ergens om vragen. De grotere kinderen leren om de kleintjes te helpen en ik probeer ze allemaal op hun eigen niveau uit te dagen. Daarnaast vind ik consequent en duidelijk zijn belangrijk. Ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg.

“Wat ook belangrijk is bij ons, is dat we elkaar helpen, dankjewel zeggen en op de juiste manier ergens om vragen. De grotere kinderen leren om de kleintjes te helpen en ik probeer ze allemaal op hun eigen niveau uit te dagen”.

Sinds 2015 en nu heb ik geen moment zonder gastkinderen gezeten. Sommige kinderen heb ik vanaf baby tot naar school gaan bij ons gehad. En ik zie ze nog regelmatig in de winkel of bij school. Ik doe het nog steeds met veel plezier en geniet echt elk moment als de kinderen er zijn..