Ervaring van gastouder Ingrid

Ervaring van gastouder Ingrid

In de loop van 2015 kwam ik op een kruispunt te staan van beslissingen nemen wat betreft mijn actieve werkzaamheden. Met ruim 5,5 jaar ervaringen als Pedagogische medewerkster in een kinderdagverblijf was de tijd rijp voor veranderingen. Ik raakte in de richting van gastouderschap geïnteresseerd door mijn schoonzus. Zij bestierde als gastouder al enkele jaren met veel plezier en succes een eigen kleinschalige kinderopvang. Ik had dit al enige tijd op de voet gevolgd, en vaak met haar erover gesproken. En toen de tijd er rijp voor was, heb ik concrete stappen gezet. De mogelijkheden waren er. Ik kon beschikken over een zeer geschikte accommodatie in een bijgebouw van mijn woonhuis.

Nadat mijn man en ik hierover uitvoerig hadden nagedacht en alle “ins and outs” de revue hadden laten passeren, hebben we in het najaar van 2015 de knoop doorgehakt: ik ga het doen – gastouder worden van een kleinschalige kinderopvang. Streefdatum om te starten was januari 2016.

“Voor mij stond van meet af aan vast: ‘ik ga ook in gesprek met de mensen van Snoesje en vragen of ze mij willen begeleiden in het proces van opstarten'”.

En dan kom je in aanraking met veel praktische zaken. Samen met mijn man hebben we zaken voortvarend opgepakt. Wat we zelf konden doen, hebben we gedaan. Maar dan kom je ook op vragen als:

  • Aan welke eisen moet ik voldoen?
  • Met wie kom ik in aanraking om zaken goed te regelen?
  • Word ik een ZZP-er of “vlieg ik het anders aan…”?
  • Waar moet de opvangruimte aan voldoen?
  • Wie kan mij daarin begeleiden?
  • Waar kan ik met vragen terecht?
  • Enz, enz.


Mijn schoonzus had ruim ervaringen opgedaan met Gastouderbureau Snoesje, die zeer goed is in het opstarten en begeleiden van gastouders. Daarover was ze altijd zeer enthousiast. Voor mij stond van meet af aan vast: “ik ga ook in gesprek met de mensen van Snoesje en vragen of ze mij willen begeleiden in het proces van opstarten”. Na de eerste contacten werd mijn goede gevoel volop bevestigd. Ik had mij goed ingelezen via de uitgebreide website van Snoesje. Hier heb ik veel zinvolle informatie kunnen verzamelen. Aanmelding via de site was daarna de logische stap. Gevolgd door een eerste kennismaking / intakegesprek. Op veel vragen kreeg ik nog veel meer antwoorden. In deze fase was dit zeer welkom, het gaf me zelfvertrouwen dit dóór te zetten. Het gevoel wat me van toen vooral is bijgebleven, is de prettige, ongedwongen wijze van informatie verschaffen door medewerkers van Snoesje. Daarbij kreeg ik de indruk te maken te hebben met een goed ingerichte organisatie: professioneel in uitvoering, met oog voor detail en persoonlijke benadering.

“Snoesje […] een goed ingerichte organisatie: professioneel in uitvoering, met oog voor detail en persoonlijke benadering.”

De laatste maanden van 2015 hebben we de inrichting van Kinderopvang “het Torentje” (want zo moest het gaan heten, hadden we besloten) ter hand genomen. Op 16 januari 2016 heb ik mijn eerste opvangkindje verwelkomd. Daarna gevolgd door vele kindjes. In het eerste jaar heb ik intensief contact gehad met de bemiddelingsmedewerker van Snoesje. Dat resulteerde in een bijna volledige bezetting verdeeld over 4 dagen/week. Dat was ook mijn streven. Nu bijna 3 jaar verder (december 2018) kan ik maar één conclusie trekken: ik heb een goede beslissing genomen.De gastoudermodule (inloggen via de website) bevat veel nuttige informatie en praktische gegevens. De administratieve verwerking van afgenomen uren is zeer praktisch en gebruiksvriendelijk ingericht. Niet alleen voor de gastouder, maar ook voor de vraagouders. Na afloop van elke maand worden de afgenomen uren snel en effectief verwerkt. De vraagouders weten meteen waar ze aan toe zijn en kunnen daarmee hun administratie goed op orde houden. En dat geldt dus ook voor mij!

Als Gastouder houd ik volledig vrijheid van handelen, maar af en toe ruggespraak houden met Snoesje geeft mij een gevoel van bewust en weloverwogen handelen. Ik krijg goede adviezen en tips. Zij bemiddelen in het aanmelden voor cursussen en trainingen, al dan niet in eigen beheer uitgevoerd. Ik heb er inmiddels diverse gevolgd en met succes afgerond.
Ik kan mij daardoor blijven ontwikkelen. En dat is in het belang van vraagouders, mijzelf als gastouder, maar bovenal van belang voor het welzijn en het juiste gevoel van geborgenheid van de kinderen die komen spelen bij Het Torentje.