Ervaring van gastouder Marjo

Ervaring van gastouder Marjo

Hoe ben ik gastouder geworden?

Als klein meisje wist ik het al: ik wilde kleuterleidster worden. Tijdens mijn groot worden verdwaalde ik wat van deze weg hier naar toe. Ik kreeg drie kinderen waar ik als niet-werkende moeder erg van heb genoten. Ik voelde mij nuttig bij het begeleiden naar hun groter worden. Ook kwam ik dingen tegen welke je van te voren niet kan bedenken. Raad vragen bij ouders of schoonouders brachten geen oplossingen. Hoe vaak heb ik geroepen: “Waar is de gebruiksaanwijzing bij mijn kind”? Ongeveer 20 jaar geleden, na in een horecabedrijf te hebben gewerkt, bemerkte ik dat mijn hart toch echt lag bij met kinderen werken. Ik wilde er meer zijn voor mijn eigen pubers en zou gastouder worden. Ik heb met hulp van een gastouderbureau in 2003 mijn diploma ‘gastouder niveau 2’ gehaald.

“Ik ben enorm gesteund en geholpen door het gastouderbureau.”

Mijn ervaring met Snoesje

De interesse en de nieuwsgierigheid deden mij deelnemen aan vele gezellige cursussen, georganiseerd door Snoesje. Het waren informatieve avonden waar ik tips kreeg en gaf, en waar ik nieuwe inzichten kreeg. Dan gaat alles nog veel lekkerder lopen. Ik ben enorm gesteund en geholpen door het gastouderbureau. Ik voelde mij opgenomen tot de organisatie Snoesje. Bij een vraag tijdens een belletje voel ik me nog steeds gehoord en vooral geholpen. En niet alleen ik … maar zeker de kinderen binnen mijn opvang.Mijn ervaringen als gastouder

Ik ben nu 55 jaar en bijna 15 jaar gastouder, en zou het voor geen ander werk willen verruilen. Van kinderen om mij heen leef ik enorm op. En Snoesje is er op de achtergrond voor ons allemaal! Dat geeft een erg goed gevoel. Dit heb ik vroeger zelf dus gemist. Mensen met invoeling voor mijn kinderen, hoe ze op een positieve manier te begeleiden en daarmee het beste uit ieder individueel kind te halen. Maak alles bespreekbaar en neem je taak als ouder zijn serieus. Papa’s en mama’s moeten vandaag de dag ook echt samenwerken. Opvoeden is nog niet zo makkelijk.

Het samenzijn met de kinderen als ouders naar hun werk zijn geeft mij enorme voldoening. Ik zorg voor een natje en een droogje, en voor rust, reinheid en regelmaat. Met ruimte voor verandering, en meegroeien met wat het kind in de opvang van mij wil leren. Door hier wat te variëren en het kind centraal te zetten. Dit breng ik dagelijks in de praktijk. Het is mooi te zien dat ouders een aanpak overnemen als deze hun aanspreekt. Sinds een jaar ben ik lid geworden van de Speel-o-theek. Het mooie is dat je een diversiteit aan speelgoed kan lenen. Hierdoor heb je als gastouder de beschikking over meer speelgoed dan je zelf aan zou kunnen schaffen. Hiermee is het spelen bij mij in de opvang nog leuker geworden. Hier ben ik zo enthousiast over geraakt dat ik zelf nu help als vrijwilligster. Mijn enthousiasme werkt ook door op de kinderen. Superleuk om te zien.

“Van kinderen om mij heen leef ik enorm op. En Snoesje is er op de achtergrond voor ons allemaal! Dat geeft een erg goed gevoel.”

Het mooie van het huidige opvoeden bij werkende ouders is dat – als je er open voor staat – je het niet meer alleen hoeft te doen. Ik zou graag afsluiten met een tip: durf af te wijken in je opvoeden, als dat beter past bij jouw kleine wereldwonder. En vooral: maak het opvoeden leuk!

Bij deze maak ik er meteen gebruik van om “Snoesje” te bedanken, voor ALLES! In het bijzonder voor dat het werken als gastouder na al die jaren nog steeds leuk is!

Marjo