Ervaring van gastouder Meggy

Ervaring van gastouder Meggy

Hoe ben ik begonnen als gastouder

Mijn naam is Meggy. Samen met mijn man en onze dochter (juli 2016) wonen we in het buitengebied van Zelhem/Keijenborg. We hebben een lieve hond als huisdier, een kruising tussen een golden retriever en een labrador. Nadat onze dochter geboren was hadden we allebei – maar vooral ikzelf – moeite met de gedachte om vier of vijf werkdagen van huis te zijn. De kinderopvang heeft mij altijd aangetrokken en ik had destijds verschillende mensen in mijn vrienden/kennissenkring die gastouder waren. Op dat moment heb ik de knoop door gehakt. Ik ben uit de bloemenwereld gestapt en ben een scholing tot gastouder gaan volgen. Zo ben ik op 3 januari 2017 begonnen als gastouder in ons eigen huis.

“Ook ben ik ontzettend goed geholpen door Roel van kantoor. Hij kon mij vertellen dat ik bepaalde rechten had als zelfstandig ondernemer en dat kwam neer op een flinke terugbetaling van de belastingdienst.”

Waarom ik voor Snoesje gekozen heb

Na bijna een jaar voor één gastouderbureau gewerkt te hebben kwam ik met Susan van Gastouderbureau Snoesje in contact. Ze had een opvangvraag voor een kindje en wilde weten of ik plek had. Eerst had ik een kennismaking met de ouders, omdat ouders met spoed opvang nodig hadden. Enkele dagen later was alles al geregeld en zaten we met zijn allen – de ouders, Susan, en ik – aan tafel om het contract door te nemen en te tekenen. Op dit moment heb ik gelukkig meer opvangkinderen in samenwerking met Snoesje. Wat ik altijd fijn vind van Snoesje is dat je via Whatsapp contact kunt hebben met je bemiddelaar en als er iets dringends is of als ik zelf ergens niet uitkom kan ik altijd bellen met Susan of een collega. Als een ‘nieuw’ kindje gestart is, wordt er ook altijd aan me gevraagd hoe het gaat en of ik het zie zitten om met ouder(s) en kind(eren) in zee te gaan. De persoonlijke begeleiding en open communicatie staan hoog in het vaandel bij Snoesje en dat merk ik als gastouder. Ook ben ik ontzettend goed geholpen door Roel van kantoor. Hij kon mij vertellen dat ik bepaalde rechten had als zelfstandig ondernemer en dat kwam neer op een flinke terugbetaling van de belastingdienst. Ik ben blij dat er ook mensen bij Snoesje zijn met verstand van financiële dingen, want anders had ik dit nooit geweten.Uitgangspunten bij mijn opvang

Wat ik belangrijk vind in mijn opvang zijn een aantal zaken. Vooral de 3 R-en: rust, reinheid en regelmaat. Als ik een plan heb om wat te gaan doen met de kids, en er heeft bijvoorbeeld een baby koorts of voelt zich niet lekker, blijven we of thuis of we doen een aangepaste activiteit. Dit is eigenlijk altijd in overleg met de ouder(s). We wandelen ontzettend veel en vaak. Of we gaan met de bakfiets erop uit. Hier kan ik toch net wat makkelijker mee naar de supermarkt of naar het bos. Verder vind ik het heel belangrijk om een kind, kind te laten zijn. Als ze lekker met de treinbaan aan het spelen zijn, zeg ik niet: “kom, we gaan aan tafel kleuren, knippen en plakken”. Nee, de kinderen weten wat er gedaan kan worden en als er behoefte naar is, vragen ze er zelf om. Zelfstandigheid vind ik ook erg belangrijk. Ik wil met alle plezier een kindje helpen, maar er moet wel eerst even zelf geprobeerd worden. Dit is natuurlijk wel leeftijdsgebonden. Het fruit en de broodmaaltijd eten we altijd aan de tafel in de keuken. Op deze manier hebben we een gezellig samenzijn aan de tafel en even oog voor elkaar. Wat ik wel leuk en belangrijk vind is om met de feestdagen iets te knutselen. Denk hierbij aan, Pasen, Sinterklaas of Kerst. Het duurde even voordat ik een juist netwerk om me heen had. Denk hierbij aan de administratie, een fijn gastouderbureau, en voldoende opvangkinderen. Nu heb ik iedere week meerdere kinderen in de opvang. Onze eigen dochter vindt het ook echt te gek, maar soms ook wel eens lastig dat ze mij moet ‘delen’. Het aller grootste voordeel van gastouder zijn is het grote plezier in mijn werk: Dat het voor mij nog steeds niet als werken voelt, ook niet na bijna twee jaar gastouder zijn 😉

“Zelfstandigheid vind ik ook erg belangrijk. Ik wil met alle plezier een kindje helpen, maar er moet wel eerst even zelf geprobeerd worden. Dit is natuurlijk wel leeftijdsgebonden.”Waarom ik je zou aanraden om gastouder te worden?

  • Je bepaalt je eigen tijden en werkdagen.
  • Je bent eigen baas.
  • Met kinderen werken is ontzettend leuk.
  • Je bent altijd in je eigen omgeving/huis en kunt zo werk en privé goed combineren.
  • Je kunt thuis zijn bij je eigen kind(eren)
  • Voor meer verdieping in je werk kun je trainingen volgen en met thema’s gaan werken.